Søg
 

Fornem pris til Psykiatrisygehuset i Slagelse

Pressemeddelelse: Fredag d. 15. april 2016

Årets Bygherrepris er gået til Region Sjælland for byggeriet af det nye Psykiatrisygehus i Slagelse, men de virkelige vindere er patienterne, fastslår Region Sjælland.

Byggeriet er i verdensklasse og fra hele verden kommer folk for at se, hvordan man har skabt de bedste rammer for behandlingen af psykiatriske patienter.

Lægefaglig vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland Søren Bredkjær er stolt:

- Vi har haft rigtig store ambitioner på patienternes vegne hele vejen fra ide over udvikling til gennemførelse af byggeriet, og ikke mindst for hvordan både patienter og personale trives i det færdige sygehus. At blive præmieret for at følge de visioner helt til dørs, gør os stolte, siger han.

Det er Bygherreforeningen, der uddeler prisen til et byggeri, der gør en forskel, og hvor bygherren har hævet barren, skabt uventet merværdi og løftet et samfundsansvar. Bedømmelsesudvalget har især fremhævet byggeriets fokus på helende arkitektur.

Verdens mest avancerede lys

I Psykiatrihuset har man verdens mest avancerede lys, hvor varm og strålende LED-belysning følger døgnrytmen og skaber en positiv biologisk effekt hos både patienter og medarbejdere på skiftehold.

- Region Sjælland kan være stolte af at turde investere i lys som en helbredende faktor, siger projektchef Henrik Bendix Olsen, som også pointerer, at Sundheds- og Ældreministeriet da også forventer innovative løsninger i nyt sundhedsbyggeri.

Lysdesignet er skabt me baggrund i forskningsresultater fra det toneangivende, østrigske Bartenbach og firmaets resultater inden for lysets positive biologiske effekt på blandt andre mødre efter fødslen, folk med udbrændthed eller kroniske rygsmerter.

Rummelighed sænker konfliktniveauet

Nedbringelsen af brugen af tvang er et centralt indsatsområde for psykiatrien i Danmark, og derfor er det også tænkt ind i byggeriets udformning og indretning.

Psykiatriske patienter har ofte svært ved tæt kontakt med andre, men ved at bygge brede gange og højt til loftet, har man skab luft og plads til, at de indlagte kan passere andre uden fysisk kontakt og dermed undgå konflikter.

Desuden ønsker man ikke længere at bruge tvang på patienternes egne stuer, og derfor findes der i det nye Psykiatrihus et særligt indrettede multirum til deeskalering af optrappede situationer.

Bygherrepræstation på topniveau

Bedømmelsesudvalget hos Bygherreforeningen siger blandt andet om byggeriet i Slagelse:

”Region Sjælland har med Nyt Psykiatrisygehus Slagelse vist en stærk bygherrepræstation, der virkeliggør den regionale behandlingsstrategi – recovery – ved at omsætte den til et godt byggeri, som indeholder fine detaljer og tænksomme nedslag, og hvor livskvalitet kombineres med behandling og sikring. Opgaven var bundet, ambitionen var høj, og resultatet er et international referencebyggeri”, siger Palle Adamsen, direktør i Lejerbo og medlem af bedømmelseskomitéen.

”Alle de tre nominerede er bygherrer på topniveau, men det som i særdeleshed imponerede med psykiatrisygehuset var, at alt ned til mindste detalje var gennemtænkt og gennemsyret af recovery-strategien. Graden af innovation er bemærkelsesværdigt i dette projekt. En stram økonomi og tidsplan udelukker heldigvis ikke grundlæggende udvikling, som kommer brugerne til gode. Det er på alle måder byggeri i international særklasse”, siger Henrik Mielke, CEO i Enemærke og Petersen og bestyrelsesmedlem i BoligfondenKuben, som uddeler Bygherreprisen i samarbejde med Bygherreforeningen.

Se mere om prisen på Bygherreforeningens hjemmeside.

Billeder

Fra indvielsen af Psykiatrisygehuset

Hent billede 1

Hent billede 2

Kontaktoplysninger for pressen:

Søren Bredkjær, lægefaglig vicedirektør i Psykiatrien, telefon 40 33 02 27

Henrik Bendix Olsen, byggeriets projektchef, telefon 51 64 77 45

Oprettet
15.04.16
Opdateret
18.04.16