Søg
 

Færre komplikationer efter kræftoperationer med supercomputer

Pressemeddelelse: Onsdag d. 09. september 2020

Forskergruppe fra Sjællands Universitetshospital har som en af de første i Danmark fået adgang til en supercomputer - Computerome 2.0 - i kræftbehandlingerne. Det er et vigtigt skridt mod skræddersyede behandlinger og færre komplikationer for patienterne.

​Op mod en tredjedel af alle kræftpatienter oplever alvorlige komplikationer efter en operation. En af de store udfordringer er at forstå, hvorfor to patienter med ensartede symptomer kan reagere forskelligt på den samme operation.
 

Menneskets kapacitet er begrænset

Ismail Gögenur er professor i kirurgi og leder af forskningscentret Center for Surgical Science (CSS) ved Sjællands Universitetshospital. Det er hans forskergruppe, der nu skal til at bruge supercomputeren.
- En erfaren læge bruger sin intuition og tager højde for risikofaktorer, som man ved har betydning for udfaldet af en operation, men i virkeligheden ligger årsagen til komplikationerne skjult et sted blandt tusinder af faktorer i patientens samlede sygdomshistorik, siger Ismail Gögenur.
 
Det er her, lægerne får hjælp af supercomputeren, der kan bearbejde millioner af datapunkter fra elektroniske patientjournaler og relevante forskningsdata. På den måde kan lægerne forudsige, hvilke risici behandling A, B eller C vil udgøre for den enkelte patient. Computerome 2.0 er et samarbejde mellem DTU og Københavns Universitet.
 

Prioriteret indsats i Region Sjælland

Region Sjælland har inden for de sidste år haft et øget fokus på personlig medicin og skræddersyede behandlinger, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.
 
- Regionsrådet har på tværs af partier med budgetaftalen for 2021 netop valgt at prioritere området, siger Heino Knudsen.
- Det er glædeligt, at forskerne nu samtidig får adgang til supercomputeren, for det er en unik mulighed for at anvende data til at udvikle bedre og mere individuelle kræftbehandlinger. Vi vil gerne give vores patienter den allerbedste behandling med så få komplikationer som muligt. På sigt håber vi, at den nye viden kan komme mange flere patienter til gavn, siger regionsrådsformanden.
 
Center for Surgical Science på Sjællands Universitetshospital er allerede et internationalt fyrtårn indenfor kræftbehandling. Med budgetaftalen for 2021 har Region Sjælland bevilget i alt syv millioner kroner til at udvikle og styrke kræftforskningen i Center for Surgical Science endnu mere. Ambitionen er, at patienterne skal have en kræftbehandling, der er så individualiseret og skånsom som muligt.
  
Vedhæftede filer
Ismail Gögenur.JPG

Kontaktoplysninger for pressen

Ismail Gögenur, professor i kirurgi og leder af forskningscentret Center for Surgical Science, Sjællands Universitetshospital, 26 33 64 26
Regionsrådsformand Heino Knudsen, 51 14 54 96
Pressevagten i Region Sjælland, 57 87 50 52
 
Oprettet
09.09.20
Opdateret
09.09.20
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52