Søg
 

Erhvervsuddannelsernes studiemiljø er bedre end sit rygte

Pressemeddelelse: Torsdag d. 07. juni 2018

Regionernes kampagne "Ditbarnsfremtid" vil nuancere billedet af erhvervsskolerne. Afgørende at flere unge vælger erhvervsuddannelse, mener Julie Jacobsen, formand for uddannelsesudvalget i Region Sjælland.

​Maja Thomsen, 19 år, er en af de unge, der har valgt at bo på skolehjem på Landbrugsskolen Sjælland - Roskilde Tekniske Skole. (Foto: Kira Gilling Hansen/Ditbarnsfremtid)

​Forældrene i Region Sjælland vægter et godt studiemiljø højt, når de rådgiver deres børn om valg af ungdomsuddannelse, og hver tredje af forældrene mener, at det bedste studiemiljø findes på det almene gymnasium, STX. Det viser en ny undersøgelse, som regionernes fælles kampagne "Ditbarnsfremtid" har fået lavet blandt forældre til 14-21 årige.

Til sammenligning mener kun 6 % af forældrene fra Region Sjælland, at erhvervsuddannelserne EUD eller EUX har det bedste studiemiljø blandt ungdomsuddannelser.

Men erhvervsuddannelsernes studiemiljø er bedre end sit rygte, mener Julie Jacobsen, formand for Region Sjællands udvalg for erhverv, innovation, uddannelse og grøn omstilling.

- Erhvervsuddannelserne har høj faglighed, lektiecaféer, gode undervisningslokaler og fester, som ryster eleverne sammen. Det er helt afgørende, at vi får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, for allerede nu er der brug for mere faglært arbejdskraft i Region Sjælland. Derfor er det vigtigt, at vi taler erhvervsuddannelserne op, så valg af ungdomsuddannelse ikke baseres på fordomme, siger Julie Jacobsen.

Gode råd til forældrene

Formålet med kampagnen "Ditbarnsfremtid" er at klæde forældrene bedre på til at tage snakken med deres børn om valg af ungdomsuddannelse. Sammen med vejledere og andre eksperter udvikler kampagnen gode råd og materiale til forældre. Det bliver fulgt op med direkte kommunikation til forældrene ude i de enkelte regioner, når der er regionale uddannelsesevents, åbent hus på erhvervsskolerne og andre arrangementer.

- Vi vil gerne nuancere billedet af, hvad der foregår på erhvervsskolerne. Undersøgelsen understreger, at det ikke blot indebærer at forklare forældrene om de gode job-, videreuddannelses- og fremtidsmuligheder, der ligger i erhvervsuddannelserne, men også at vise det spændende studiemiljø, erhvervsuddannelserne har at byde på. Derfor er det et fokusområde for det kampagneheat, vi lancerer netop nu, fortæller projektleder i "Ditbarnsfremtid" Kira Gilling Hansen.

Skolehjem

Kampagnen vil blandt andet sætte fokus på, at man kan bo på skolehjem samtidig med, at man tager en erhvervsuddannelse. Det er gratis at bo på skolehjem, hvis man er under 18 år eller har børn og opfylder betingelserne. Nogle får betalt opholdet af deres læreplads, som har mulighed for at søge refusion, fortæller projektlederen:
 
- Her får de unge noget, der minder om en forlænget efterskoletid, hvor de kan udvikle sig både fagligt og socialt. Det er altså denne alsidige, skønne verden, vi skal have forældrenes - og deres børns - øjne op for, siger hun.
 
I 2018 søgte 4714 unge ind på STX i Region Sjælland, 1618 søgte ind på EUD og 644 på EUX. Søgetallet på EUD og EUX er stigende i regionen, FAKTA - Regionale tal fra DBFundersøgelse 2018.docxmens STX fik lidt færre ansøgere i år end sidste år.
 

Fakta: Kampagnen Dit Barns Fremtid

  • De fem regioner står sammen om forældreindsatsen Ditbarnsfremtid.
  • Kampagnen er målrettet forældre, fordi forældre spiller en meget vigtig rolle i de unges uddannelsesvalg.
  • Mange forældre har ikke opdateret deres viden om erhvervsuddannelserne og er fx ikke klar over, at man både kan læse videre med EUD og EUX.
  • I Region Sjælland er der skolehjem hos CELF, EUC Nordvestsjælland, EUC Sjælland, Roskilde Tekniske Skole, Selandia-CEU og ZBC.
  • Læs mere: www.ditbarnsfremtid.dk
FAKTA - Regionale tal fra DBFundersøgelse 2018.docx
 

Kontaktoplysninger for pressen

Julie Jacobsen, formand for Udvalget for erhverv, innovation, uddannelse og grøn omstilling, 93 57 77 23
Kira Gilling Hansen, projektleder i "Ditbarnsfremtid", kgh@esnord.dk, 91 33 01 36
 
Oprettet
07.06.18
Opdateret
07.06.18
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52