Søg
 

Ny aftale: Sygehuse sparer på energi-regningen

Pressemeddelelse: Mandag d. 05. november 2018

Spar penge på el, varme og vand. Løft gamle sygehus-bygninger. Skab et bedre indeklima. Sådan vil Region Sjælland slå tre fluer med ét smæk. Det sker med en aftale om energi-renovering af regionens sygehuse.

​- Vi får en lavere regning på el, varme og vand, og det finansierer investeringen i energi-renoveringen. Der er et potentiale for investeringer i energibesparelser på 200-300 millioner kroner over 2-3 år og disse tilbagebetales via energibesparelserne over 15 år, fortæller Julie Jacobsen, formand for Udvalget for erhverv, innovation, uddannelse og grøn omstilling i Region Sjælland.
 
- Vi får opgraderet vores sygehus-bygninger med for eksempel energieffektive belysnings- og ventilationsanlæg samt nye vinduer og ekstra isolering. Det giver et bedre indeklima for patienter og personale - og dermed et bedre arbejdsmiljø, siger Julie Jacobsen.
 
Regionsrådet vedtog mandag 5. november at sætte energi-renoveringen i gang. Det sker som såkaldte ESCO-projekter. ESCO (Energi Service Company) er en offentlig-privat samarbejdsmodel til at opnå energibesparelser i bygninger.
 
Regionen samarbejder med private selskaber, som planlægger og gennemfører energi-renoveringen. Investeringerne tilbagebetales ved de opnåede energibesparelser, som på den måde betaler for energi-renoveringen. Der er endda en garanti. ESCO-partneren garanterer en besparelse i løbet af projektperioden på 15 år - eller betaler selv differencen.
 
Der kan spares på energien ved f.eks. at udskifte almindelige lysstofrør til LED-belysning, udskifte vinduer, efterisolere, sætte solceller op og energi-optimere ventilations-, varme- og køleanlæg.

Så meget kan spares:

Delaftale 1 - Holbæk Sygehus samt Sjællands Universitetshospital Roskilde og Køge:
Varmebesparelser: 5.085 MWh / år
El-besparelser: 3.324 MWh / år
Vandbesparelser: 4.044 m3 / år
Samlet CO2 reduktion 1.055 ton / år

Delaftale 2 - Næstved, Slagelse, Ringsted og Nykøbing Falster sygehuse:
Varmebesparelser: 5.864 MWh / år
El-besparelser: 2.603 MWh / år
Samlet CO2 reduktion: 964 ton / år

Kontaktoplysninger for pressen

Julie Jacobsen, formand for Udvalget for erhverv, innovation, uddannelse og grøn omstilling, 93 57 77 23​
Oprettet
05.11.18
Opdateret
05.11.18
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52