Søg
 

En underskrift til 835 millioner - og et bedre liv med diabetes

Pressemeddelelse: Mandag d. 17. september 2018

Et bedre og længere liv for alle mennesker med diabetes i Region Sjælland - og en særlig håndsrækning til de socialt og psykisk sårbare diabetespatienter.

​Det er visionen for Steno Diabetes Center Sjælland og en underskrift til en værdi af 835,4 millioner kroner.
 
Underskriften besegler aftalen mellem Region Sjælland og Novo Nordisk Fonde om et samarbejde og en donation til Steno Diabetes Center Sjælland.
 
- Visionen for Steno Diabetes Center Sjælland er at øge livslængden og forbedre livskvaliteten for alle med diabetes. Et af vores konkrete mål er, at patienterne kan komme til kontrol af deres øjne, nyrer og fødder samme dag for at forebygge følgesygdomme, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.
 

Diabetesbus til socialt udsatte

 
Steno Diabetes Center Sjælland får samtidigt et særligt fokus på at mindske socialt udsattes risiko for at udvikle diabetes og følgesygdomme.
 
- Centrets særlige fokus på sårbare diabetespatienter gør Region Sjælland til en foregangsregion på diabetesområdet, både nationalt og internationalt. Vi skal blive bedre til at forstå denne patientgruppe og udvikle forebyggelses- og behandlingstilbud, der passer på dem, siger Heino Knudsen.
Et konkret eksempel bliver som forsøg at oprette en "diabetesbus", der kører ud til de socialt udsatte patienter på Lolland og Falster. På Psykiatrisygehuset i Slagelse åbnes et særligt tilbud til diabetikere, der også er ramt af psykisk sygdom.
 

Unikt, vigtigt - og på tide

 
Direktør fra Novo Nordisk Fonden roser Region Sjællands fokus på de socialt sårbare.
 
- Jeres fokus på ulighed er unikt, vigtigt - og på tide, fastslår direktør Birgitte Nauntofte.
 
- Hvis den opgave lykkes for jer: At skabe nye modeller for forebyggelse og behandling, baseret på forskning i Steno Diabetes Center Sjælland og målrettet socialt udsatte og psykisk sårbare, står vi med opskriften på en global succes. Hele verden vil se på, hvad I gør, og kopiere jeres modeller.
 
Vi ved fra adskillige undersøgelser, at patienter med en lang uddannelse i gennemsnit diagnosticeres fem år tidligere end patienter med en kort uddannelse. Fem år er meget lang tid at leve med en ikke-opdaget sygdom. Det kan herefter være vanskeligt eller nogen gange umuligt at gøre noget ved de komplikationer, det medfører, når sygdommen opdages så sent. Men selv når den er opdaget, rammes de socialt udsatte også af langt flere følgesygdomme end de højtuddannede: Føleforstyrrelser, nedsat syn, amputationer, blindhed, nyresvigt.
 
Diabetes anslås at koste samfundet 32 milliarder kroner om året. En del af de penge kan spares, hvis vi bliver bedre til at forebygge og til at diagnosticere og behandle meget tidligere, så vi kan undgå komplikationer, siger Birgitte Nauntofte.
 

Diabetesforeningen: Det rigtige valg

 
Formanden for Diabetesforeningen, Truels Schultz, er også begejstret for den model, som Region Sjælland har valgt til sit Steno Diabetes Center:
 
- I Diabetesforeningen har vi en vision og et motto: Vi arbejder for et bedre liv med diabetes og en fremtid uden. Det er ikke nogen let kamp. Men Steno Diabetes Center Sjælland er et kæmpe skridt i den rigtige retning. Det er helt rigtigt set med den valgte model for Steno Diabetes Center Sjælland: En decentral model, der formår at møde borgerne der, hvor de er. I bringer den specialiserede behandling tæt på borgerne, siger Truels Schultz.
 
Diabetespatienterne kan fortsat få deres behandling, hvor det sker i dag.
Billedtekster:

Direktør Birgitte Nauntofte, Novo Nordisk Fonden, og regionsrådsformand Heino Knudsen underskriver aftalen om Steno Diabetes Center Sjælland. Foto: Gert Ellegaard
 
Kortet viser, hvor diabetesbehandlingen foregår på sygehuse og i sundhedscentre i Region Sjælland. Helt nyt bliver en diabetesklinik på Psykiatrisygehuset i Slagelse. Samt forsøg med at køre ud til socialt udsatte borgere på Lolland-Falster.

Kontaktoplysninger for pressen

Regionsrådsformand Heino Knudsen, 51 14 54 96
Pressevagten, Region Sjælland, 57 87 50 52
 
 
 
 
Oprettet
17.09.18
Opdateret
24.09.18
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52