Da Sammedagskirurgisk afsnit på Køge Sygehus åbnede tilbage i 1995 skulle en brokpatient sygemeldes i to uger og måtte ikke løfte noget i fem uger. Afdelingen kunne dengang operere to til tre patienter på en dag, men i dag ser det helt anderledes ud.
- I dag er dagens første patienter gået hjem, før vi opererer de sidste, fortæller funktionsansvarlig overlæge, Frederik Helgstrand.
På det Sammedagskirurgiske afsnit opererer lægerne omkring 13 patienter om dagen. Det er patienter med ortopædkirurgiske og mavetarmkirurgiske sygdomme. Der er to operationsstuer og otte sygeplejersker ansat. I dag er det primært kikkertkirurgi og eksempelvis galdestens-, brokoperationer, der er på afdelingen.
Afdelingssygeplejersken, Inge Bang-Achton, har været på afdelingen i alle tyve år, så hun har set udviklingen på nærmeste hold. Ifølge hende er tiden en af de faktorer, der har ændret sig mest.
- Førhen påvirkede en operation i høj grad patienternes hverdag. I dag skal de minimum være her en time efter operationen er afsluttet, og så kan de tage hjem igen. Hvis patienterne er mere end 10 min. om at vågne, efter sidste sting er sat, er der gået lang tid, siger hun.
Pres fra samfundet
Til Sammedagskirurgisk afsnit er der også tilknyttet et ambulatorium. Her vurderes omkring 6000 patienter årligt. Aktiviteten på både ambulatoriet og operationsafdelingen er mere end fordoblet siden 1995.
- Der er et tiltagende ønske om øget kvalitet og ressourceudnyttelse fra patienter og samfund, derfor bruger vi meget energi på at udvikle os og finde de mest optimale løsninger. Derfor bruger vi også mange ressourcer på forskning. Blandt andet et projekt, hvor vi prøver at lave forundersøgelserne over telefon, siger Frederik Helgstrand.
Trygge patienter
Selvom patienterne kun er på afdelingen i nogle timer, har personalet hånd om dem hele vejen. Dagen før og dagen efter bliver patienterne ringet op af en sygeplejerske, som kan opklare eventuelle spørgsmål og utryghed i forbindelse med operationen. Nogle patienter oplever kvalme efter operationer, derfor er patientstuerne udstyret med akupunkturnåle, som kan hjælpe med at stille kvalmen.
- Patienterne er vores partnere, og de er de vigtigste. Derfor handler det først og fremmest om, at de er trygge, både når de er derhjemme og på vores afdeling, forklarer Afdelingssygeplejerske, Inge Bang-Achton. Hun har arbejdet på afdelingen siden den åbnede for 20 år siden.
Yderligere forklarer hun at man i fremtiden overvejer at have både aften- og weekendåbent, så patienterne i højere grad har mulighed for at få operationerne til at passe med deres arbejde.
På regionens øvrige hospitaler findes der også dagkirurgiske afsnit med andre specialer.
Billeder
Inge Bang-Achton, afdelingssygeplejerske, sammedagskirurgisk afsnit, Køge Sygehus
Frederik Helgstrand, funktionsansvarlig overlæge, sammedagskirurgisk afsnit, Køge Sygehus
Foto: Bo Nymann
Kontaktoplysninger for pressen:
Inge Bang-Achton, afdelingssygeplejerske, sammedagskirurgisk afsnit, Køge Sygehus, 47 32 31 82
Frederik Helgstrand, funktionsansvarlig overlæge, sammedagskirurgisk afsnit, Køge Sygehus, 23 34 87 64
Pressevagten, Region Sjælland, 57 87 50 52