Søg
 

Brugerne styrer selv deres indlæggelse

Pressemeddelelse: Fredag d. 08. november 2013

Psykiatrien i Region Sjælland har åbnet sengepladser, hvor patienter på eget initiativ kan lade sig indlægge.

Kirsten Devantier indvier de brugerstyrede senge.​

​Som noget helt nyt er det blevet muligt for psykiatriske patienter at blive indlagt på eget initiativ ved at indgå en kontrakt med en psykiatrisk sengeafdeling i Vordingborg. Kontrakten betyder, at brugerne kan ringe direkte til sengeafsnittet, når de føler de har behov for indlæggelse, uden at de først skal vurderes i akutmodtagelsen.

Tre nye brugerstyrede senge er netop blevet indviet af formanden for Psykiatri- og socialudvalget i Region Sjælland, Kirsten Devantier. Hun fortalte, at inspirationen til de nye senge er kommet fra Norge, hvor brugerstyrede indlæggelser har medført færre indlæggelsesdage og mindre anvendelse af tvang.

Jesper er en af de første, som har skrevet kontrakt med afdelingen, og han betegner de brugerstyrede senge, som noget af en julegave.

- Det er en meget stor gave at få det sikkerhedsnet, som betyder, at jeg bare kan ringe – og hvis der er en seng, så kan jeg komme. Det betyder, at jeg føler mig meget tryg. Jeg kan reagere, før jeg ”når bunden”, fortæller han.

Pengene til det nye tilbud kommer fra satspuljemidler, og der er i første omgang tale om tre brugerstyrede senge. Her er det ikke lægen, der afgør om patienten skal indlægges, men patienten selv. Det nye tilbud til distriktspsykiatriens patienter er til nogle af de patienter, som har det allersværest, og som er i kontakt med psykiatrien i længere tid.

En brugerstyret indlæggelse kan vare op til syv dage ad gangen. Hver patient kan benytte tilbuddet op til 10 gange årligt. Erfaringerne fra Norge har været, at patienterne i ordningen typisk lader sig indlægge lidt oftere end de eller ville være blevet. Til gengæld varer indlæggelserne kortere tid – typisk tre til fem dage.


 

Kontaktoplysninger for pressen:

Kirsten Devantier, formand for Psykiatri- og Socialudvalget, 40 62 75 04
Ledende overlæge Lisbeth Lund Pedersen, Psykiatrien Syd, 55 35 11 04

 
 
Oprettet
08.11.13
Opdateret
11.11.13
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52