Dermed kan mange ældre slippe for en belastende indlæggelse og i stedet få behandling hjemme.
Det mobile Sygehuslaboratorium er bemandet med en bioanalytiker fra sygehuset og en sygeplejerske fra Køge Kommune, som fra 1. september kan køre helt hjem til syge ældre i Køge Kommune og foretage en lang række blodprøver og undersøgelser. Resultaterne ligger klar inden for 30 minutter og går direkte til patientens læge, som straks kan vurdere, om der er behov for en indlæggelse eller om behandlingen kan foregår i hjemmet. Ofte kan sygeplejerske sætte behandlingen i gang med det samme.
Tryghed for de allersvageste
- Vi kommer ud til de allersvageste ældre, og vi kan give dem en effektiv behandling i deres eget hjem, hvor de er mest trygge. Det er spændende at være med til både at tage blodprøven og sætte behandlingen i gang. Jeg håber, at borgerne vil tage imod os med åbne arme, siger Kadir Akin, der er en af bioanalytikerne i Det mobile Sygehuslaboratorium.
Hurtigt stop for sygdom
- Vi kan også sætte hurtigere ind med den rigtige behandling, for eksempel stoppe væskemangel eller en urinvejsinfektion, før det bliver rigtig alvorligt, siger sygeplejerske Anne Christensen, der har mange års erfaring fra en travl akutafdeling.
Køge Kommune har et akutteam, som med kort varsel kan træde til, hvis den fortsatte pleje og behandling skal foregå i hjemmet eller på plejehjemmet.
En drøm går i opfyldelse

For ledende overlæge Pierre Bouchelouche, der fik ideen, er det en drøm gennem mange år, der nu går i opfyldelse. Hele konceptet er skabt fra bunden, lige fra de tekniske løsninger med at proppe følsomt laboratorieudstyr ind i en specialbygget bil til samarbejde mellem sygehus, kommune og praktiserende læger.
- Der er mange korte indlæggelser, som vi helt kan undgå. Målgruppen er de kroniske og ældre, skrøbelige patienter, som er ramt af urinvejsinfektioner, lungesygdommen KOL, svimmelhed, væskemangel, diarré, forstoppelse eller infektioner. Vi må tænke nyt, fastslår Pierre Bouchelouche.
Intet sted i verden fandt han en løsning, så han opfandt den selv.
Læs også:
Mobilt laboratorium i Køge ruller hjælpen direkte hjem til borgerne
Billeder og billedtekster:
Køge-borgmester Flemmig Christensen indvier Det mobile Sygehuslaboratorium, der er et samarbejde mellem sygehus og kommune
Pierre Bouchelouche sammen med bioanalytikere og sygeplejersken, der bemander Det mobile Sygehuslaboratorium.
Bioanalytiker Kadir Akin og sygeplejerske Anne Christensen.
Pierre Bouchelouche fik ideen - nu er drømmen opfyldt.
Den specialbyggede bil.
Foto: Bo Aagaard Simonsen
Kontaktoplysninger for pressen:
Ledende overlæge Pierre Bouchelouche, 21 67 30 20
Pressevagten, Region Sjælland, 57 87 50 52