Søg
 

Blod, skrig og tårer

Pressemeddelelse: Fredag d. 07. oktober 2011

- men det var heldigvis kun en øvelse for beredskabet i Region Sjælland.

Åbne sår i maven. Voldsomme forbrændinger i ansigtet. Brækkede arme og røgforgiftede kroppe. Mennesker i psykisk chok. Fastklemte lemmer og bevidstløse.

Det var nogle af de fiktive skader, som inviterede skuespillere havde pådraget sig med teatersminke, da det årlige katastrofemedicinske kursus blev afsluttet med en øvelse i fuld skala - med deltagelse af mere end 200 aktører på Beredskabsstyrelsens anlæg i Næstved onsdag i dag- og aftentimerne.

Der lå en stor udfordring foran deltagerne i onsdagens katastrofeøvelse i Region Sjælland: Scenariet var, at der var gået ild i en malerforrening. Et ulovligt fyrværkerilager ved siden af eksploderede, og køretøjer blev beskadiget ved eksplosionen. Flere personer lå fastklemte, og det var småbrande i området. Samtidig var der røg i en lejlighed – og sammenstyrtningsfare. En tankbil blokerede vejen for redningsmandskabet.

Fotos: Jan Djenner.


Hvis den store ulykke sker, eller katastrofen indtræffer, skal borgerne i Region Sjælland være sikret en hurtig og velforberedt hjælp. Og den opgave kan regionens sygehusansatte og samarbejdspartnere bedst mestre, hvis de får mulighed for at øve sig i praksis, som de gjorde ved øvelsen i Næstved.

Præhospital-leder Henning Jans stod i spidsen for øvelsen, der – ud over sygehuspersonale, politi og brandvæsen – involverede 60 skuespillere, som alle spillede tilskadekomne på ulykkesstedet.

- Det, der gør denne årlige øvelse så speciel, er, at vi har et scenarie med voldsomt mange tilskadekomne, der har forskelligartede skader. Det betyder, at mange aktører skal arbejde sammen for at håndtere den vanskelige situation, siger Henning Jans.

 

Og netop tæt samarbejde og effektiv kommunikation mellem eksempelvis politi, brandvæsen og hospitalerne er altafgørende, hvis ulykken sker.

- Det er ikke tilstrækkeligt, at vi hver især er gode håndværkere i vores fag. Vi skal kunne udnytte det i samspil med andre mennesker, og vi skal kunne anvende det under pres, siger Henning Jans.

At arbejde struktureret i kaos er en kompetence, man ikke alene kan læse sig til, mener den præhospitale leder i Region Sjælland.

- Derfor holder vi denne årlige katastrofeøvelse. Teoretisk undervisning er godt, men i virkeligheden møder vi det uforudsete, og det er her, vi kan lære noget hver gang, siger han.

Under katastrofeøvelsen deltog læger, sygeplejersker, lægesekretærer fra Region Sjællands akutsygehuse samt læger, sygeplejersker, psykologer, primærbehandlere, præster og social- og sundhedsassistenter fra Region Sjællands psykiatri. Også deltog politi, brandvæsen, ambulanceoperatører og Beredskabsstyrelse deltog.

- Vi har holdt øvelsen én gang i dagtimerne og én gang i aftentimerne. At arbejde i mørke er langt sværere. Det kan være vanskeligt at orientere sig, og det er ofte koldere, siger Henning Jans, der melder, at begge øvelser gik godt. Dommere og observatører fulgte øvelserne tæt.

- Målet var at få gennemspillet et scenarie, der gav deltagerne praktisk erfaring og viden samt anledning til refleksion og læring.Det lykkedes. Nu evaluerer vi sammen, og så arbejder vi målrettet på at skærpe opmærksomheden på det, vi kan blive endnu bedre til, siger han.

Yderligere oplysninger:

Præhospital leder Henning Jans

Præhospitalt Center, Region Sjælland

Tlf. 57 68 41 30

Oprettet
30.01.12
Opdateret
13.09.16
 

 Kontakt

 
Presseteamet
Alleen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52