Kontrakten, der er fire-årig og på godt 18 millioner kroner pr. år, er meget væsentlig for bevarelse og udvikling af de specialkompetencer, som findes på Synscenter Refsnæs. Synscenter Refsnæs har hidtil varetaget specialrådgivningen, men med virkning fra 2017 har Socialstyrelsen valgt at konkurrenceudsætte opgaven.
- Det er med stor glæde jeg modtager nyheden om, at Synscenter Refsnæs har vundet opgaven med specialrådgivningen til børn og unge med synsnedsættelse, siger Kirsten Devantier, formand for social- og psykiatriudvalget i Region Sjælland.
- Det er et kæmpe cadeau til Refsnæs at blive anerkendt af Socialstyrelsen som førende specialtilbud på synsområdet. Jeg synes, der er grund til at glæde sig på vegne af de synshandicappede børn og unge og deres forældre. Med Synscenter Refsnæs som leverandør kan de se frem til hver især at få den kompetente hjælp, der kan bringe børnene videre med uddannelse og ungdomsliv, siger Kirsten Devantier.
Over 100 års ekspertise
Synscenter Refsnæs - grundlagt i 1898 – er både et skole-og botilbud og en landsdækkende specialrådgivning, et nationalt videnscenter. Synscenter Refsnæs understøtter kommunerne med specialrådgivning, så blinde og svagsynede børn og unge kan gå i børnehave og skole tæt på hjemmet.
- Vi hjælper børnene og de unge på Synscenter Refsnæs og rundt omkring i hele Danmark til at klare sig i hverdagen, gå skole, lære blindeskrift og bruge it-hjælpemidler og begå sig socialt. Synscenter Refsnæs’ opgave er at understøtte forudsætningerne for inklusion lokalt i kommunerne. Efterskolen på Synscenter Refsnæs er et godt eksempel på det. Vi rådgiver forældrene, pædagoger og lærere, siger centerleder Kenn Steen Andersen.
- Aftalen er kronen på værket i forbindelse med en stor omstilling fra en over 100-årig blindeskole i Kalundborg til mere vægt på specialrådgivning ude i landet med skræddersyede tilbud til kommunerne, - det er således vores helt centrale opgave med vores aktiviteter fra Synscenter Refsnæs at understøtte inklusionen af børn og unge lokalt i kommunerne, siger Kenn Steen Andersen.
Godt 100 ansatte
Synscenter Refsnæs har godt 100 medarbejdere og 35 elever i Kalundborg. Dertil en udstrakt kursusvirksomhed som foregår på Synscenter Refsnæs eller ude i landet lokalt af blinde og svagsynede børn og unge, deres forældre og netværk samt fagprofessionelle. Nyeste tilbud på skoleområdet er en efterskole, hvor der er god søgning til. Synscenter Refsnæs udvikler også nye metoder og tests til målgruppen, ligesom der løbende udvikles nye teknologiske tilbud for at sikre den bedst mulige tilgængelighed.
FAKTA
Der er i Danmark kun 45 skolebørn, der er helt blinde, så det er ikke en ekspertise de enkelte kommuner, selv kan opbygge.
I alt 1881 børn og unge i alderen nul til 17 år er synshandicappede forstået således, at de er optaget i det landsdækkende synsregister.
Foto:
Kontaktoplysninger for pressen:
Udvalgsformand Kirsten Devantier, Regionsrådet, 40 62 75 04
Synscenter Refsnæs: Forstander Kenn Steen Andersen, 51 23 12 24
eller souschef Berit Houmølle, 60 62 11 15