Søg
 

Behandling af forhøjet blodtryk bliver digital

Pressemeddelelse: Mandag d. 01. oktober 2018

En mobilapp vil i fremtiden kunne hjælpe læge og patient til sammen at finde og fastholde den mest effektive behandling for forhøjet blodtryk.

Professor på Holbæk Sygehus er ved at udvikle appen, der også sigter mod at skabe mere sammenhæng i sundhedsvæsenet.

Michael Hecht Olsen, der forsker i forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme på Holbæk Sygehus, er ved at udvikle den nye mobilapp.
 
Når den praktiserende læge om nogle år behandler patienter med forhøjet blodtryk, spiller en helt almindelig smartphone en afgørende rolle. Ved hjælp af en app på telefonen er lægen i løbende kontakt med både sygehus og patient, og det betyder bedre behandling.
 
Forhøjet blodtryk kan i dag opspores og behandles effektivt. Alligevel går mange danskere rundt uden at få den optimale behandling. Det gælder ikke mindst sårbare patienter, som af sociale årsager vælger sundhedsvæsenet fra.
 
Michael Hecht Olsen, der er speciallæge i kardiologi og leder af Hypertensionsklinikken ved Holbæk Sygehus, har i flere år forsket i nye metoder til bedre at kunne forudsige risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk og diabetes samt komplikationer dertil. Nu er han begyndt at se nærmere på, hvordan de bedste behandlingsmetoder kan bredes ud, så alle patienter får glæde af dem. Projektet præsenteres ved et seminar på Holbæk Sygehus den 3. oktober.
 
- Det er ikke nok, at vi ved, hvilken behandling der er bedst for den enkelte. Den skal også implementeres, og her er den praktiserende læge en nøgleperson. Det er ham, der sidder over for dig og fortæller, at dit blodtryk er for højt, eller at du har udviklet sukkersyge. Der ligger en kæmpe opgave for os som forskere i at formidle vores viden til den praktiserende læge. Der ligger også en stor opgave for den praktiserende læge i at guide patienten igennem de mange kostråd og livsstilsændringer, som hele tiden ændrer sig. Det arbejde vil vi gerne gøre lettere for lægen, siger Michael Hecht Olsen, som ved årsskiftet tiltrådte et professorat i Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.
 

Mobilapp støtter både læge og patient

Løsningen på problemet hedder ifølge Michael Hecht Olsen elektronisk beslutningsstøtte, og det er mere håndgribeligt, end det lyder. Det kan nemlig ligge i en smartphone eller tablet, hvis man henter den app, som Michael og hans ph.d.-studerende er ved at udvikle.
 
Appen vil få en brugervenlig udformning med tre indgange. En indgang for hospitalslægen, en indgang for den praktiserende læge og en for patienten. Med afsæt i sundhedsdata fra den konkrete patient vil lægerne kunne udveksle viden om den optimale behandling for netop denne patient. Samtidig vil patienten kunne stille spørgsmål og få svar løbende. Der bliver også mulighed for at indbygge forskellige elementer, der kan holde modet oppe og giver patienten små skub i den rigtige retning. Det kunne for eksempel være en påmindelse om at huske at hente medicin på apoteket. Desuden kommer der vejledning om bivirkninger og sund livsstil.
 
- Appen vil primært være et redskab for lægen. Men det handler i ligeså høj grad om at sikre, at patienten forstår, hvorfor han skal tage sin medicin. Viden og indsigt er forudsætningen for, at man forbliver i behandling og ikke falder fra. Det gælder især for patienter, som af forskellige årsager ikke magter at være i kontakt med sundhedsvæsenet. Dem vil vi rigtig gerne gøre en indsats for at nå, siger Michael Hecht Olsen.
 

Skal udjævne ulighed i sundhed

Hver femte voksne dansker har forhøjet blodtryk. Tilstanden er associeret med diabetes og er den væsentligste risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme. På Holbæk Sygehus er der særligt fokus på forskning i og behandling af hyppigt forekommende sygdomme. Derfor ser vicedirektør Knut Borch-Johnsen frem til at udviklingen og afprøvningen af den nye app kommer i gang.
 
- Det er vigtigt, at vi på sygehusene har fokus på at dele vores viden, så den kommer flest mulige patienter til gode. Også dem, der har svært ved at fastholde et behandlingstilbud. På den måde bidrager vi til at mindske ulighed i sundhed. Samtidig er projektet et udtryk for, at der konkret bliver arbejdet med at nedbryde grænser mellem sektorerne i sundhedsvæsenet, når læger udveksler viden på tværs, siger Knut Borch-Johnsen.
 
Forsøgene med den nye app, som er under udvikling, vil finde sted i et samarbejde mellem Holbæk Sygehus, Steno Diabetes Center Sjælland og Steno Diabetes Center Odense. Forskerteamet har aktuelt søgt om støtte fra Novo Nordisk Fonden under Steno Collaborative Grants.
 
 

Seminar på Holbæk Sygehus 3. oktober sætter fokus på bedre behandling af forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme

Michael Hecht Olsens professorat i hypertension og kardiovaskulær forebyggelse er tilknyttet Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet. Michael Hecht Olsen tiltrådte stillingen som professor ved årsskiftet, og i den anledning er Syddansk Universitet sammen med Holbæk Sygehus vært for et tiltrædelsesseminar onsdag den 3. oktober med overskriften "Fra bedre karakterisering til bedre behandling".
 
Program med navne på oplægsholdere kan ses på SDUs hjemmeside
 
 

Billedtekst

Michael Hecht Olsen, der forsker i forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme på Holbæk Sygehus, er ved at udvikle den nye mobilapp

Foto:

Michael Hecht Olsen Holbæk Sygehus_02.


 

Kontaktoplysninger for pressen

Ønsker du yderligere oplysninger om Michael Hecht Olsens forskningsaktiviteter og fremtidens behandling af forhøjet blodtryk, så kontakt:
 
Overlæge, professor Michael Hecht Olsen, 61 30 49 04, miheo@regionsjaelland.dk
Vicedirektør Knut Borch-Johnsen, 61 14 09 89, knbo@regionsjaelland.dk
Kommunikationskonsulent Thomas Danielsen, 93 56 78 15,  thod@regionsjaelland.dk
 
Oprettet
01.10.18
Opdateret
01.10.18
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52