De samme gener har betydning for børnenes risiko for at udvikle sygdomme som sukkersyge og hjertesygdom senere i livet. Forskningen giver nye perspektiver for chancerne for at forebygge og behandle sygdomme i fremtiden.
Forskningen er netop publiceret i tidsskriftet Nature, anerkendt som verdens mest indflydelsesrige tidsskrift, og hvor store videnskabelige opdagelser ofte præsenteres først. 160 internationale forskere fra 17 lande fra "Early Groth Genetics"-konsortiet har deltaget i studiet.
Overlæge Jens-Christian Holm og hans forskerteam i Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Holbæk Sygehus har ydet væsentlige bidrag sammen med flere forskere fra Københavns Universitet, heriblandt ikke mindst professorerne Torben Hansen og Oluf B. Pedersen.
Børn hjælper fremtidens børn
Det samme har en stor gruppe overvægtige og normalvægtige børn fra hele Sjælland i regi af Den Danske Biobank for Overvægtige Børn og Unge. Biobanken har til formål at indsamle viden til bekæmpelse af overvægt hos børn. Her ses der også på børnenes arvemateriale, som er gemt i generne. Data herfra kan nu være med til at hjælpe fremtidens børn med at undgå et dårligt liv med sygdomme.
Generne betyder mere end miljø
- Studiet konkluderer, at en væsentlig del - mindst en 1/6 - af fødselsvægten er bestemt af genetiske forskelle hos børnene. Det er syv-otte gange mere, end hvad man kan forklare ud fra miljømæssige faktorer, som er kendt for at have betydning for fødselsvægten, såsom mors rygning eller hvad hun spiser under graviditeten, fortæller overlæge Jens-Christian Holm.
- Disse genetiske forskelle har en stor effekt på fødselsvægten og deraf følgende indflydelse på risikoen for et dårligt helbred senere i livet.
Overlæge Jens-Christian Holm
Vigtig viden til at forebygge sygdom
- Hvad kan vi bruge det til? Vi har fået en vigtig viden, der sætter helt nye perspektiver på vores muligheder for at forebygge og behandle overvægt, sukkersyge og hjertesygdom. Måske ikke lige nu, men snart i fremtiden, siger Jens-Christian Holm.
- Det betyder for børnene, at vi lige nu kommer tættere på at kunne tilbyde svært overvægtige mennesker en kvalificeret medicinsk service baseret på faglighed, så vi bliver bedre til at behandle sygdommen svær overvægt.
BAGGRUND
Forskerne har analyseret genetiske forskelle gennem genomet (arvemassen) fra næsten 154.000 personer fra hele verdenen. Ved at matche den genetiske profil med fødselsvægten fandt forskerne frem til 60 nye gener.
Gener, der er med til at bestemme barnets vægt ved fødslen. Denne viden er vigtig for forståelsen af fødselsvægt, vækst og udvikling samt ikke mindst risikoen for at udvikle livsstilssygdomme såsom sukkersyge og hjertesygdom.
Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus er kendt for "Holbæk-modellen", som har vist sig effektiv til at hjælpe børn ud af overvægt, samt for forskning i børns overvægt.
Tidligere studier fra Enheden har vist, at med anvendelse af 5 timer pr. barn pr. år kan 70-80 procent af svært overvægtige børn reducere deres grad af overvægt samt deres forhøjede blodtryk, kolesteroler og fedtlever.
Foto af Jens-Christian Holm
Pressemeddelelse fra University of Exeter og University of Oxford
Kontaktoplysninger for pressen:
Overlæge Jens-Christian Holm, +45 26 20 75 33
Pressevagten, Region Sjælland, 57 87 50 52