Regionsrådsformand Jens Stenbæk konstaterer, at Region Sjælland for længst er kommet videre i kølvandet på Atea-sagen, hvor en privat virksomhed tilsyneladende har forsøgt at bestikke de tre tidligere medarbejdere i Region Sjælland.
Det var en politianmeldelse fra Region Sjælland, som i maj 2015 fik Atea-sagen om tiltale for bestikkelse af offentlige ansatte til at rulle. Politianmeldelsen blev indgivet af Region Sjællands IT-direktør og regionens daværende administrerende direktør, fordi Region Sjælland havde mistanke om ulovligheder i samarbejdet mellem en eller flere it-leverandører og en eller flere personer ansat i Region Sjælland, Koncern IT. Efter anmeldelsen gennemførte politiet den 9. juni 2015 ransagninger, som førte til anholdelse og sigtelse af en række personer, heraf seks medarbejdere ansat i Region Sjællands IT-organisation.
Politiet har senere frafaldet visse sigtelser, således at der i den straffesag, som begynder i morgen, er rejst tiltale mod tre tidligere medarbejdere fra Region Sjællands IT-organisation. De er anklaget for at have modtaget bestikkelse fra IT-virksomheden Atea og i nogle forhold for at have begået underslæb. Den ene af medarbejderne var ansat i Region Sjælland på tidspunktet for anholdelserne og sigtelserne, men blev bortvist, da sagen blev rejst. De to andre tidligere medarbejdere var på tidspunktet for anholdelserne og sigtelserne ikke længere ansat i organisationen.
Styrket ud af sagen
Regionsrådsformand Jens Stenbæk havde naturligvis helst været Atea-sagen foruden, men han konstaterer også, at Region Sjælland er kommet styrket ud af sagen.
- Det er vigtigt at fastslå, at det ikke er organisationen Region Sjælland og vores 17.000 medarbejdere, som har været under anklage i Atea-sagen. Denne sag drejer sig om tre tidligere medarbejdere i vores Koncern IT, som en privat virksomhed er tiltalt for at have forsøgt at bestikke. Det positive ved Atea-sagen er, at vi har fået trykprøvet alle administrative og politiske ledelsesniveauer. Regionsrådet har vedholdende og systematisk arbejdet med at stramme op på interne procedurer. Vi står i dag med en endnu stærkere organisation end før Atea-sagen, siger Jens Stenbæk.
Intern kontrolenhed
I efteråret 2015 iværksatte Regionsrådet i Region Sjælland som følge af Atea-sagen en indkøbsanalyse hos Rambøll samt en efterfølgende rapport fra PricewaterhouseCoopers (PwC). Rapporten fra PwC pegede på, at vedtagne kontrolprocedurer kunne have været skarpere, samt at nogle af procedurerne ikke havde været fulgt. Som en konsekvens blev der indgået fratrædelsesaftaler med regionens daværende administrerende direktør samt økonomidirektøren. Regionsrådet i Region Sjælland har siden gennemført ’Projekt Ny Økonomistyring’, som blandt andet har betydet et mere fintmasket ledelsestilsyn og en opstramning af regionens kasse- og regnskabsregulativ. Samtidig er der oprettet en intern kontrolenhed, som skal følge op på gennemførte ledelsestilsyn.
Et overstået kapitel
Regionsrådsformand Jens Stenbæk konstaterer, at Region Sjælland ikke længere er mærket af Atea-sagen.
- Vi er i Region Sjælland for længst kommet videre oven på Atea-sagen. Der er nogle tidligere medarbejdere fra både Atea og Region Sjælland, som nu skal i retten, men som sådan er sagen et overstået kapitel for os. Vi har lært af sagen og handlet på den, siger Jens Stenbæk.
Der er foreløbigt berammet i alt 32 retsdage til sagen med sidste planlagte retsmøde den 2. februar 2018. Dommen forventes at falde i tidsrummet fra ultimo februar til april 2018. Sagen omhandler i alt 38 forhold, hvor nogle tidligere medarbejdere i Region Sjællands IT organisation skulle have modtaget udlandsrejser, hotelophold og middage som betaling for at have givet ordrer til Atea. Bestikkelsen skulle være foregået fra 2009-2014.
Region Sjælland kommenterer ikke på en igangværende retssag og vil således i udgangspunktet heller ikke kommentere på denne sag, mens den er under behandling af retten.
Kontaktoplysninger for pressen:
Regionsrådsformand Jens Stenbæk, 20 37 11 98