Danske undersøgelser viser, at 13-43 procent af indlagte patienter har liggesår eller tryksår, som de bliver kaldt i dag. Langt de fleste tryksår, der opstår under indlæggelse, anses for at kunne forebygges, og det er lykkedes for Neurologisk Afdeling på Næstved Sygehus. De har netop rundet 100 dage uden tryksår hos de indlagte patienter.
Direktør fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Beth Lilja, er imponeret og roser afdelingens resultater:
- Resultatet fra Neurologisk Afdeling på Næstved Sygehus er bemærkelsesværdigt. Det drejer sig om en afdeling, hvor hovedparten af patienterne har et stort plejebehov. Men det er lykkedes at ændre arbejdsgangene på afdelingen, sådan at tryksår nu er blevet en meget sjælden hændelse. Det kan kun lade sig gøre med en fokuseret indsats fra medarbejderne og ledelsen på afdelingen.
Målrettet indsats
På Neurologisk Afdeling på Næstved Sygehus undersøger, behandler, plejer og genoptræner de patienter med sygdomme i hjerne, rygmarv, nerver og muskler, som for eksempel blodprop eller blødning i hjernen, epilepsi, sklerose, Parkinsons sygdom og hjernesvulster.
- Et tryksår kan udvikle sig på ganske få timer, og det er derfor svært at undgå helt, men vores målrettede indsats har båret frugt, og vi er stolte over de 100 dage uden tryksår, der er med til at give vores patienter bedre og kortere indlæggelser, siger ledende oversygeplejerske, Helle Auerbach.
Afdelingen arbejder hver dag med en tjekliste for at forebygge tryksår. Personalet vurderer alle patienter ved indlæggelsen, hvilke patienter, der er i risiko for at udvikle tryksår og sørger for forebyggelse med for eksempel specielle madrasser og ved at sørge for, at patienterne jævnligt skifter stilling, får en god ernæring inklusiv mellemmåltider og kommer ud at gå. Afdelingen holder dagligt øje med, om tjeklisten bliver fulgt og om der er patienter, der får tryksår. Hvis skaden sker, bliver årsagerne analyseret, og arbejdsgangene bliver rettet til.
- Vi taler åbent om tryksår og andre skader, som kan ske hos patienterne. Vi ved, hvornår det sidste tryksår opstod i afdelingen, vi har analyseret årsagerne, og vi kender navnet på den patient, det gik ud over. Det er vigtigt, at vi hele tiden lærer af vores fejl, så vores patienter får et endnu bedre forløb hos os. Derudover inddrager vi patienterne og de pårørende ved at informere dem om, hvad de selv kan gøre for at forebygge tryksår, og vi udleverer en folder til dem, fortæller Helle Auerbach.
Allerede ved starten af indlæggelsen vurderer afdelingen, om patienten har behov for en tryksårsforebyggende madras. Her er social og sundhedsassistent Dorte Sander ved at gøre en seng klar med en tryksårsforebyggende madras, der fordeler trykket hos patienten bedst muligt.
Næstved Sygehus på vej mod at udrydde tryksår
Hele Næstved Sygehus har arbejdet målrettet med at komme tryksår til livs siden 2010 gennem projektet ”Patientsikkert Sygehus”, hvor fem danske sygehuse med bistand fra danske og internationale eksperter løfter patientsikkerheden til internationalt elite-niveau. Foreløbig har hele Næstved Sygehus reduceret forekomsten af tryksår hos indlagte patienter med 80 procent. Det sparer sygehuset for over 8 millioner kroner om året.
Kontaktoplysninger for pressen
Helle Auerbach, ledende oversygeplejerske, Neurologisk Afdeling, Næstved Sygehus, tlf. 56 51 20 13/24 47 89 04