Søg
 

Sommerskolen på Synscenter Refsnæs fylder 50

Tirsdag d. 27. juni 2017

I 50 år har Synscenter Refsnæs i Kalundborg holdt sommerskole for børn med synsnedsættelse og blindhed. 80 børn fra hele landet  kaster sig i ud i aktiviteter som løb, lave mad på bål og leg med kommunikation med stemmen.

​Sommerskole 2017 - Stemmedoktor - træning i at kommunikere med stemmen.​​

Sommerskolen er et unikt tilbud til børnene, der til daglig bor og går i skole rundt om i hele landet. Spørger man børnene selv, er det allervigtigste ved sommerskolen de sjove oplevelser og kammeratskabet. På sommerskolen finder de samtidig nogen at dele de særlige erfaringer og udfordringer, som følger med et børneliv med synsnedsættelse og blindhed.

Det startede på en lejrskole i 1967, hvor børnene som tidens spejdergrupper skulle hente vand og mælk på nærmeste bondegård og lave mad på bål. Dengang i 1967 lærte børnene dyrenes anatomi ved at mærke, kæle og klappe.

Nu står teltene på Synscenter Refsnæs ved Kalundborg, og børnene laver stadig mad på bål. I år venter der børnene en spændende workshop med ”Stemmedoktor”, der sætter fokus på, hvordan man bruger stemmen. Stemmen er helt central, når vi kommunikerer, ikke mindst når man som børnene på sommerskolen har svært ved at aflæse kropssproget hos de mennesker, de taler med.

I anledning af Sommerskolens 50. års jubilæum blev årets lejr åbnet mandag 26. juni af Troels Ravn, formand for Folketingets Indenrigs-, børne- og socialudvalg, og regionsrådsformand Jens Stenbæk.

 

Christian Bundgaard, Danske Blindesamfund, samt folketingsmedlem Troels Ravn, regionsrådsformand Jens Stenbæk og centerledelsen ved åbningen.

Understøtter inklusion af børn i kommunerne

Synscenter Refsnæs er det landsdækkende og højt specialiseret tilbud for børn og unge med synsnedsættelse og blindhed. Synscentret er et bo- og skoletilbud i Kalundborg og understøtter med sin specialrådgivning samtidig den lokale inklusion af børnene og de unge i dagtilbud og skoler rundt omkring i kommunerne. Synscenter Refsnæs har den ekspertise, der sikrer at børnenes særlige behov tilgodeses.

- Vi lever i en tid, hvor inklusionen buldrer der ud af i landets kommuner. For børn med alvorlig synsnedsættelse er sommerskolen på Synscenter Refsnæs et vigtigt supplement til hverdagen derhjemme, konstaterer centerleder Kenn Steen Andersen.

På sommerskolen oplever mange børn at være afsted alene uden forældre for første gang. For et barn med synsnedsættelse er det alfa og omega at lære at komme rundt på egen hånd. Hurtigt bevæger de sig hjemmevant rundt. Med stok, briller eller arm fra en kammerat med synsnedsættelse.

Sommerskolens aktiviteter udvikler børnene i retning af at mestre flere færdigheder og styrke deres mulighed for at gennemføre deres skolegang, tage en ungdomsuddannelse og komme i beskæftigelse som voksne.

 

Oprettet
27.06.17
Opdateret
03.08.17