Region Sjælland genoptager brugen af 2000 vacciner

Mandag d. 07. juni 2021

Region Sjælland genoptager brugen af de vacciner, som blev sat i midlertidig bero i weekenden. Vaccinen blev sat på køl efter 25 borgere i forskellige aldersgrupper og på forskellige vaccinationscentre blev utilpasse efter at være blevet vaccineret.

​Efter en nøjere granskning af fredagens 25 tilfælde, har Region Sjælland i samråd med Lægemiddelstyrelsen besluttet, at bringe vaccinerne tilbage i vaccinationsprogrammet igen. Undersøgelsen viste, at vaccinen ikke var årsag til stigningen i antallet af borgere, der blev utilpasse efter vaccinen.

Region Sjælland har 28 vaccinationscentre og vaccinerer tusindvis af borgere hver dag. Normalt er der tre til fem borgere, som bliver utilpasse efter at være blevet vaccineret. Da antallet fredag 4. juni steg til 25 borgere, valgte regionen at sætte den pågældende leverance på køl indtil det var undersøgt, om den kunne være årsag til det øgede antal utilpasse borgere.

- I fredags registrerede vi en usædvanlig stigning, og så stoppede vi op for at undersøge, hvad der kunne have påvirket situationen. Vaccinerne var én ting. Vi har undersøgt det til bunds og været i dialog med de centrale myndigheder. Vi har ikke fundet noget. Det eneste, vi kan pege på, som er anderledes end tidligere, er varmen. Så nu gælder det om at få vaccinerne tilbage i programmet igen, sige Trine Holgersen, vaccinationsansvarlig og direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Vaccineleverancen blev sat i bero for at være på den sikre side.
Leverancen har været i brug i hele landet siden 26. maj, men der har ikke været andre tilfælde af lignende stigninger. Internationalt er der set eksempler på tilsvarende tilfældige stigninger i henholdsvis Norge og USA. En gennemgang af journalerne for samtlige borgere, der blev utilpasse, pegede heller ikke i retning af vaccinen. Derfor bliver leverancen indlemmet i vaccinationsprogrammet igen.

Region Sjælland følger procedurer som sikrer, at borgerne kan have fuldstændig tillid til at vaccinationsprogrammet er sikkert, så de trygt kan blive vaccineret.

Fremover vil der blive serveret saftevand både før og efter vaccinationen for at modvirke utilpashed, som følge af lavt blodsukker. Borgere opfordres til at få tilstrækkelig mad og væske, før de skal vaccineres og tage den med ro, når de har fået vaccinen.
07.06.21
07.06.21