Søg
 

Overvægtige børn skal spottes tidligere

Onsdag d. 14. oktober 2015

Fedtlever, højt blodtryk og høje kolesteroltal er ikke normalt forbundet med børn. Men det er virkeligheden for en stor del af overvægtige børn. Derfor skal et projekt på Holbæk Sygehus sætte fokus på at opdage overvægt hos børn tidligere.

​I dag er en femtedel af alle danske skolebørn overvægtige og omkring fire procent er svært overvægtige. I kølvandet på overvægt følger mange komplikationer – både kropslige, psykiske og sociale. Det er eksempelvis vist at overvægtige børn og unge har den samme livskvalitet som børn og unge i kræftbehandling. 

Det vil man nu forsøge at gøre noget ved i Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Holbæk Børneafdeling. Her står overlæge Jens-Christian Holm og ph.d. studerende Christine Bøjsøe i spidsen for et nyt projekt, der skal gøre os bedre til at undgå overvægt hos børn i en tidlig alder. 

Et samarbejde 

Projektet foregår i samarbejde Tandplejen og Sundhedsplejen i Holbæk Kommune. Her bliver 3000 børn i alderen 2,5-8 år, undersøgt og efterfølgende vil de som noget helt nyt blive inviteret til en ekstra undersøgelse på Børneafdelingen på Holbæk Sygehus.

I forbindelse med undersøgelserne bliver der kigget på både arvemateriale og tarmbakterier hos børnene. Og de data, som man ikke tidligere har set, skal give en større forståelse for, hvordan overvægt kan opstå i en tidlig alder. Det vil betyde at børnene i højere grad kan undgå sygdomme udløst af overvægt, og dermed give dem en højere livskvalitet. 

Af dem, der bliver behandlet i Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Holbæk Børneafdeling, har over halvdelen begyndende eller for højt blodtryk, en tredjedel har fedtlever og hver fjerde har for høje kolesteroltal. Det er nogle af grundende til, at det her projekt er sat i gang. For at opspore de børn der er i risiko for overvægt og for at undgå konsekvenserne af overvægten. ​

Oprettet
14.10.15
Opdateret
14.10.15