Nytænkning på Nykøbing F. Sygehus: Beroligende sansestuer til patienter med demens

Mandag d. 20. maj 2019

En donation fra TrygFonden på 425.117 kroner betyder, at demente patienter på Akutafdelingen på Nykøbing F. Sygehus får bedre mulighed for at finde ro under indlæggelsen. Sygehuset har indrettet to sengestuer som sansestuer for demente.

​For patienter med demens er mødet med et travlt sygehusmiljø ofte så overvældende, at deres mentale tilstand forværres, så de bliver konfuse, forvirrede og usikre. Derfor bruger personalet ekstra mange ressourcer, når patienterne indlægges, ligesom det typisk er en belastende situation for de pårørende.

På Akutafdelingen på Nykøbing F. Sygehus vil man fremover kunne tilbyde bedre forhold for demente patienter. Med en donation fra TrygFonden på 425.117 kroner er to af afdelingens sengestuer blevet indrettet med beroligende sanseindtryk.

Lys med døgnrytme og billeder af lokalområdet

Et enkelt tryk på en kontakt kan transformere stemningen med sanselige billeder, lys og lyd. Ved hjælp af projektorer under loftspladerne på stuerne kan lyset imitere dagslys og følge døgnets rytme, og på væggene vises landskabsbilleder fra lokalområdet ledsaget af tilhørende lydoptagelser. Samme lyseblå farve på dør og vægge afleder desuden opmærksomheden fra udgangsdøren.

Projektleder og sundhedsantropolog Ditte Lützen fra Nykøbing F. Sygehus er begejstret for de nye sansestuer:
- Vores demente patienter har stort behov for ro, og netop det har vi svært ved at tilbyde dem på en akutafdeling, hvor det hele går stærkt. Takket være donationen fra TrygFonden kan vi nu skabe et helle for dem midt i al travlheden og omskifteligheden, siger Ditte Lützen og fortsætter:
- Også for afdelingen er det en kæmpe gevinst, hvis de demente patienter er trygge og kan finde ro. Så kan personalet bedre koncentrere sig om selve behandlingen.

Støtte til nytænkning

TrygFondens regionale råd i Region Sjælland står bag donationen, der er givet som led i TrygFondens samlede arbejde for at skabe øget tryghed og støtte sårbare grupper. Formand Cathrine Riegels Gudbergsen glæder sig i den forbindelse over at kunne være med til at forbedre forholdene for demente på Nykøbing F. Sygehus:

- I TrygFonden arbejder vi for at give alle et trygt møde med sundhedsvæsnet, hvor de mødes som mennesker og ikke som en sygdom. For demente patienter er behovet for tryghed ekstra udtalt, og i dette projekt på Nykøbing F. Sygehus er der fundet nytænkende løsninger på de særlige behov, som mennesker med demens har i mødet med sygehusvæsenet. Målsætningen er, at de tilbydes ro og velvære og ikke placeres i et fremmedgørende og forvirrende miljø. Det er en fin tankegang, og jeg glæder mig til at følge projektet, siger Cathrine Riegels Gudbergsen, formand for TrygFondens regionale råd i Region Sjælland.

Patienter med demens indlægges forholdsvis hyppigt. Indenfor det seneste år har hver tredje borger med demens været indlagt akut.

20.05.19
20.05.19