Søg
 

Næsten alle fik opfyldt deres 1. prioritet til STX og HF i Region Sjælland

Fredag d. 25. maj 2018

Lille fald i antal ansøgere til STX og HF. Til gengæld kan næsten alle starte på det gymnasium, de havde øverst på ønskelisten. Antallet af klager er faldet markant.

Efter sommerferien starter 5.877 unge på STX og HF i Region Sjælland, og langt de fleste har fået plads på det gymnasium, de har haft højest på ønskelisten.

98,6% af ansøgerne til STX og HF har fået deres 1. prioritet opfyldt, viser beregninger foretaget af Region Sjælland. Sidste år var det 96,6% af ansøgerne, der kunne starte på ønske-gymnasiet. 

Julie Jacobsen, formand for uddannelsesudvalget i Region Sjælland, ønsker de mange nye gymnasie- og HF-elever tillykke med studiepladserne:

-    Jeg er glad for, at I er så mange i år, der har fået jeres 1. prioritet opfyldt. Det er en god start på et nyt kapitel i jeres liv, hvor I vil få travlt med både bøgerne og med alt det sociale, der hører studielivet til. I har nu allerede den ene fod inde i uddannelsessystemet, og med en gennemført STX- eller HF-eksamen i hånden kan I senere gå i mange forskellige uddannelsesretninger. Her I regionen får vi særligt brug for flere med digitale, tekniske og naturvidenskabelige kompetencer, og der bliver også brug for mange flere faglærte, siger Julie Jacobsen.

Mindre årgange på vej

I de kommende år bliver ungdomsårgangene mindre i Region Sjælland, og allerede i år var der et lille fald i antallet af ansøgere til STX og HF. Mindre ungdomsårgange er én af forklaringerne på, at en større del af ansøgerne i år fik opfyldt deres 1. prioritet. En anden forklaring kan være, at flere unge har søgt det gymnasium, de bor tættest på.

Sidste år trådte der nye regler i kraft for fordeling af gymnasieelever, som betyder, at gymnasierne skal optage dem, der bor tættest på det søgte gymnasium, hvis der ikke er plads til alle ansøgere.

Hvis uddannelsesinstitutionerne ikke har plads til at optage alle ansøgere, afgør et fordelingsudvalg, om man får plads på sin 1. prioritet, på sin 2. til 5. prioritet eller på en uddannelsesinstitution, som man ikke selv har valgt.

Få klager

Det er muligt at klage over fordelingsudvalgets afgørelse. I år er antallet af klager faldet markant:

Der er kun seks ansøgere ud af i alt 5877 ansøgere, der har klaget over den plads på STX eller HF, som de er blevet tildelt. Dem skal der selvfølgelig tages hånd om, men det vidner om, at vi i Region Sjælland stort set får opfyldt alle nye studerendes 1. prioritet, og det er jeg rigtig glad for, siger Julie Jacobsen.

Fakta: 

Optagetal til STX og HF i Region Sjælland

•    Ansøgere i 2018: 5877 (5936 i 2017)

•    Så mange fik førsteprioritet: 98,4 % (96,6 % i 2017)

Oprettet
24.05.18
Opdateret
25.05.18