Søg
 

Motion er godt for øjnene

Onsdag d. 24. juli 2013

Over 100.000 danskere er i fare for at miste evnen til at læse og til at genkende ansigter på grund af øjensygdommen AMD. Ny forskning viser, at motion drastisk nedsætter risikoen for AMD.

Afdelingslæge Inger Christine Munch undersøger Mitzi Kristensens øjne for AMD.

​Øjensygdommen AMD – alderspletter på nethinden - er et udbredt problem i den ældre del af befolkningen og er samlet set den hyppigste årsag til svagsynethed og blindhed i Danmark.

- Mere end 100.000 danskere er i fare for at miste evnen til at læse, til at genkende ansigter og til at klare andre opgaver, som kræver skarpt syn, forklarer Inger Christine Munch, afdelingslæge på Øjenafdelingen, Roskilde Sygehus.

- Behandling kan begrænse synstabet, men behandlingen kræver gentagne indsprøjtninger i øjet og er meget kostbar. Vi har derfor et stort behov for ny viden om, hvordan man kan forebygge AMD.

Inger Christine Munch har derfor undersøgt 1.776 øjne på 888 frivillige forsøgsdeltagere mellem 30 og 60 år. De blev inddelt i to grupper: Dem med tidlige tegn på AMD, og dem uden.

Et af de mest interessante resultater i forskningsprojektet er, at fysisk aktivitet nedsætter risikoen for AMD ganske drastisk.

- Vi kan se, at hvis man er fysisk aktiv i syv timer eller mere per uge, så har man tre gange mindre risiko tidlig AMD, end hvis man kun er fysisk aktiv to timer eller mindre om ugen, forklarer Inger Christine Munch.

- For ældre kan det være svært at motionere, fordi man er svimmel, gangbesværet eller plaget af smerter. Derfor er det glædeligt, at vores resultater også gælder helt almindelig dagligdags fysisk aktivitet som cykling, gang, havearbejde og trappegang. Man skal altså ikke nødvendigvis kunne løbe og hoppe.

Det er godt nyt i kampen mod at nedbringe antallet af patienter med AMD. Og de samme leveregler, der beskytter øjnene, gavner også helbredet i almindelighed. Det gælder ikke kun for motion - øjnene har også godt af grøntsager, og af at man undgår tobaksrygning.


Inger Christine Munch forklarer Mitzi Kristensen om de alderspletter, der er fundet på hendes nethinde, og hvilken behandling, der kan tilbydes.

Fakta om AMD

På dansk kaldes AMD for alderspletter på nethinden. Det lægefaglige navn er aldersrelateret makuladegeneration.

AMD skyldes slid på nethinden, som ophobes over mange år. Forekomsten er stærkt stigende med tiltagende alder. Man mærker sygdommen som en forringelse af det skarpe syn, specielt læsesynet.

Pludselig forringelse af synet og fornemmelsen af en mørk plet i midten af øjet, der ser ud til at slå buler, er symptomer på behandlingskrævende AMD.

Den vigtigste årsag til AMD er en arvelig disposition for høj aktivitet i immunapparatets komplementsystem.

Der findes imidlertid også miljøfaktorer, som har betydning for udviklingen af AMD, og de kan ændres i modsætning til den arvelige disposition. Ny forskning fra Roskilde Sygehus, udført i samarbejde med Københavns Universitet og Glostrup Hospital, viser, at fysisk aktivitet nedsætter risikoen for AMD.

Rygning forværrer AMD, så rygestop anbefales kraftigt, hvis man lider af AMD. Sund kost forebygger også AMD og et særligt vitamintilskud kan være relevant, men det bør kun indtages efter samråd med en øjenlæge.

Læs mere om forskningsprojektet på PubMed (engelsk).

Oprettet
24.07.13
Opdateret
02.12.13
 

 Kontakt

 
Øjenafdelingen
Sjællands Universitetshospital, Roskilde
Vestermarksvej 23
4000 Roskilde
Tlf. 47 32 39 00