Mariannes samfundssind kommer sygehus til gavn

Torsdag d. 21. januar 2021

55-årige Marianne Jette Jensen er til daglig sekretær for regionsdirektør Per Bennetsen. Nu har hun meldt sig til hver lørdag i sin fritid at være såkaldt ’runner’ på Holbæk Sygehus for at aflaste sundhedspersonalet under COVID-19 krisen

​Da der blev søgt om hjælp hos administrative medarbejdere i Region Sjælland for at aflaste de hårdt prøvede sygehusansatte kolleger i den nuværende, ekstraordinære situation, var Marianne Jette Jensen en af dem, der meldte sig til en anderledes opgave på Holbæk Sygehus. For hende handler det kort og godt om det, hun kalder ’samfundssind’, så hun var ikke i tvivl om, at hun ville tilbyde sin hjælp.

- Jeg synes jo slet ikke, at jeg er den store helt, blot fordi jeg bruger nogle lørdage på at hjælpe vores dygtige og flittige kollegaer på et sygehus. Mine børn er fløjet fra reden, og min mand arbejder om lørdagen, så jeg føler jo nærmest, det er min pligt at bidrage. Vores sundhedspersonale på sygehusene løber meget stærkt, og har gjort det længe, og jeg synes ikke, vi kan lade dem stå med det alene, siger Marianne, der er direktionssekretær og har været sekretær for regionsdirektør Per Bennetsen siden 2016.

Det er ikke uvant for Marianne at bidrage ud over det sædvanlige i sin fritid. Blandt andet har hun været mangeårig håndboldtræner for børn i Undløse, hun er frivillig i den lokale fodboldklub og har siddet i bestyrelsen i den lokale brugs.

Gør en forskel

En lang række administrative medarbejdere i regionen både med og uden sundhedsfaglig baggrund har lige som Marianne meldt sig til at hjælpe sygehusene. For Marianne venter første vagt på lørdag, hvor hun skal bidrage som ’runner’ på Gastroenterologisk Afsnit på Holbæk Sygehus. Forud har hun gennemgået beredskabsuddannelsen til ’runner’, som er et endagskursus.

Opgaverne, der venter, spænder bredt og kan for eksempel bestå i at være på gangen foran en isolationsstue og hente de ting, plejepersonalet har brug for, så de ikke først skal afklæde sig og dernæst igen iklæde sig værnemidler for selv at kunne hente det.

- Det er en stor gevinst i en travl hverdag, at vi kan gøre brug af eksempelvis administrativt personale i forskellige funktioner. Det gør en forskel, for det betyder, at vores faste personale får frigjort tid og får endnu bedre tid til at pleje og behandle patienterne. Der er tale om meningsfyldte opgaver, som ikke-sundhedsfaglige personer kan udføre, siger projektsygeplejerske Maria Elisabet Boslev Bårnes, der er ansvarlig for at oplære blandt andet de administrative medarbejdere, der har meldt sig til at assistere det faste personale på Holbæk Sygehus.

20210116_143344 (1).jpg
Her ses projektsygeplejerske Maria Elisabet Boslev Bårnes og Moritz Denneborg, koordinator i Sundhedsfagligt Læringscenter, fra Holbæk Sygehus i færd med at undervise i, hvordan man vender en patient med et glideklæde.

Som ’runner’ kan arbejdet også byde på simpel oprydning samt at skulle opfylde lagre med alt, en sygeplejerske skal bruge i løbet af en dag. Herudover skal der afsprittes dørhåndtag og afsprittes i fællesrum og på stuerne.

Oplæring og tryghed

I første omgang er der tale om to prøvevagter, hvor Marianne er tilknyttet en sygeplejerske som ’sidevogn’. På sigt kan der også være tale om patientkontakt, hvor hun skal hjælpe til med at vende patienter, hjælpe patienter længere op i sengen, når de for eksempel skal have mad, samt anrette og servere mad for patienter. Hun er blevet oplært af sundhedsfagligt personale, så hun kan være tryg, når hun hjælper til. Og der venter ikke opgaver, som man ikke er tryg ved eller oplært i.

- Vi er selvfølgelig blevet introduceret til og oplært i hygiejne, hvordan man giver mad til patienter, og hvordan man i det hele taget taler med og engagerer sig i patienten. Jeg føler mig godt klædt på og helt klar til min første vagt på lørdag. Jeg glæder mig rigtigt meget, slutter Marianne.​
21.01.21
21.01.21