Lisa fik topkarakter for sit kandidatspeciale om en snor i numsen

Mandag d. 30. november 2020

Lisa Schrader har valgt kandidatuddannelsen i medicin i Region Sjælland, fordi forløbet er trygt, genkendeligt og sygehusene er mindre end i hovedstaden. Hun har netop fået topkarakter for sit kandidatspeciale på Holbæk Sygehus.

Lisa valgte at lave kandidatspeciale på Holbæk Sygehus
​Lisa Schrader skriver netop nu på en videnskabelig artikel til et proktologisk tidsskrift ud fra kandidatspecialet. (Foto: privat)

​Hvordan fjerner man en byld i bagdelen med en kanal til endetarmen, en anal fistel, uden at ødelægge lukkemuskulaturen?

En forsimplet forklaring lyder, at en kirurg trækker en snor igennem kanalen og lader snor og byld følges ad ud af kroppen. Kroppen afstøder nemlig af sig selv fremmedlegemer som sådan en snor.

Medicinstuderende Lisa Schrader har skrevet kandidatspeciale om den behandlingsmetode, og hvordan den har hjulpet godt 40 patienter på Holbæk Sygehus. Specialet har hun lavet på Kirurgisk Afdeling, hvor hun har haft forskningslektor Birgitte Brandstrup og overlæge Gunnar Olaison som vejledere.

- Jeg havde et tæt samarbejde med mine vejledere og var på intet tidspunkt overladt til mig selv. De brugte meget tid på mig, og jeg fik altid svar på mine mails, siger Lisa Schrader.

Mindre sygehuse værdsætter studerende

En af de helt afgørende årsager til, at Lisa Schrader valgte at tage de sidste år af sin kandidatuddannelse på Region Sjælland-sporet er den sikkerhed, tryghed og genkendelighed, der ligger i at være på det samme sygehus og et fast hold af medstuderende.

- Sygehusene Region Sjælland er mindre end i hovedstaden, du kan ofte få hands-on, fordi der bare er færre om buddet. Det hele er mindre, du bliver genkendt på gangen. Alt i alt føler du dig meget velkommen og værdsat som studerende, siger Lisa Schrader.

Under arbejdet med kandidatspecialet var hun knyttet til forskningsgruppen på Kirurgisk Afdeling på Holbæk Sygehus.

- Det var en fornøjelse med Lisa. Hun er meget dygtigt og meget selvstændig, siger forskningslektor Birgitte Brandstrup, der var vejleder for Lisa Schrader.

Skriver artikel til proktologisk tidsskrift

Lisa Schrader fik 12 for sit speciale.

Den undersøgelse, som Lisa Schrader har lavet i sit kandidatspeciale, viser, at behandlingen for anale fistler på Holbæk Sygehus er bedre end eller på højde med de internationale publicerede standarder.

Undersøgelsen viser også, at langt de fleste patienter, der er behandlet med snor-metoden, næsten ingen gener har under og efter behandlingen, og deres livskvalitet forbedres.

Næste skridt for Lisa Schrader er at skrive en videnskabelig artikel til et proktologisk tidsskrift ud fra kandidatspecialet. I efteråret 2021 begynder hun på Den kliniske basisuddannelse, der er en del af pakke, når medicinstuderende vælger at tage deres kandidatuddannelse i Region Sjælland. Det bliver også på Holbæk Sygehus.

Lægeuddannelsen hitter
Sidste år afslutte 18 medicinstuderende deres uddannelse fra Sjællands Universitetshospital. Søgningen til kandidatuddannelsen i medicin i Region Sjælland er høj.

Læs: Lægeuddannelsen hitter i Region Sjælland

30.11.20