Søg
 

Leverandør fundet: Robotter tager det tunge slæb

Torsdag d. 28. januar 2021

På det fremtidige Sjællands Universitetshospital skal meget af transporten af varer og affald klares af transportrobotter, som selv afhenter vogne og giver besked til personalet, når de er nået frem.

​Det betyder også, at plejepersonale slipper for mange logistikopgaver. Serviceassistenterne får et større ansvar for logistikopgaverne, og robotterne tager det tunge slæb. På den måde bliver det til gavn for både patienter og medarbejdere.

Det er grundtankerne i den fremtidige logistikløsning for det nye hospital.
De fysiske løsninger, der skal til for at dette kan lykkes, er på vej. Det første trin er, at leverandøren af de selvkørende robotter fundet.

- Sjællands Universitetshospital i Køge satser på ny teknologi til gavn for patienter og personale. Fremover bliver logistik, teknologi og automatisering en stor del af hverdagen, når de nye og moderne bygninger står færdige. Vi fik flere kvalificerede bud fra firmaer, der kunne løse opgaven. Evalueringen af tilbuddene har entydigt peget på den italienske producent af logistikrobotter Oppent, der har vundet, siger projektdirektør Helle Gaub.

Bygherrerådgiver COWI og GAIN har forestået evalueringen, hvor både kvalitet, driftsomkostninger og pris er blevet vægtet. I denne sammenligning vandt Oppent S.p.A på både kvalitet og pris, hvorfor Sjællands universitetshospital ender med at indkøbe 35 selvkørende robotter for en pris på 23 mio. kroner.

I går udløb den såkaldte Stand still periode, så vi har nu officielt sat opgaven i gang.

- Med den nyeste moderne robotteknologi glæder vi os over at bidrage til at levere varer frem og tilbage i det store nye hospital. Vi er virkelig begejstrede over at få mulighed for at arbejde sammen med Sjællands Universitetshospital om denne opgave, siger Alberto Beretta, CEO ved Oppent S.p.A.

Når varer fremover ankommer i varemodtagelsen, vil transportrobotter fragte afdelingspakkede vogne videre rundt i hospitalet. De 35 robotter kommer til at køre døgnet rundt med mere end 2000 transporter i døgnet.
 
Der indkøbes selvkørende robotter i flere sygehusbyggerier, men indkøbet af de 35 robotter til det kommende universitetshospital i Køge er det hidtil største enkeltstående indkøb.
De første AMR’er - Autonome Mobile Robotter - vil køre fra 2022, og de sidste vil blive sat i drift i forbindelse med indflytning i 2025.
 

AMR - selvkørende robotter - Region Sjællands video portal (23video.com)

FAKTA

Smart teknologi på fremtidens hospital

  • Robotter transporterer præfabrikeret mad til patienter, uniformer, rent og beskidt sengelinned, sterile redskaber, medicin, affald, udstyr og hjælpemidler, så personalets tid frigives til patienterne.
  • Hospitalet modtager mere end 1200 vogne i døgnet, som eksterne regionale leverandører samt logistik- og servicemedarbejdere står for at genopfylde.
  • I dag skal personalet gå ud af stuen og hente patienttøj, medicin og udstyr til behandlingen, men fremover er det bestilt på forhånd og ligger klar i patientens skab på stuen.
  • Rørpostsystem til blod, blodprøver og andre prøver.
  • Depot, affalds- og skyllerumsfunktionerne er i et vist omfang integreret i patientstuerne.
Oprettet
28.01.21
Opdateret
29.01.21