Søg
 

Kræftpatienter skal tage blodprøver i eget hjem

Torsdag d. 22. april 2021

En særlig blodprøvescanner skal udvikle kræftbehandlingen til gavn for både patienter og ansatte på sygehusene.

​Et nyt forskningsprojekt i Region Sjælland undersøger, om kræftpatienter selv kan tage blodprøver hjemme, og dermed mindske ture til og fra sygehuset.  

Som det er nu, skal kræftpatienter have taget en blodprøve på sygehuset, før de kan modtage kemoterapi. Blodprøven skal vise om mængden af hvide blodlegemer er høj nok til, at patienten kan tåle kemoterapien. 

Hvis blodprøven er dårlig, skal patienten bestille tid til endnu en prøve og dermed forbi sygehuset endnu en gang. Det kan være krævende for de ofte meget svækkede kræftpatienter. 

I det nye forskningsprojekt har 10 brystkræftpatienter tilknyttet Sjællands Universitetshospital fået installeret en særlig blodprøvescanner i deres hjem. Patienterne kan så i ro og mag tage en blodprøve ved at prikke sig i fingeren, og det opsamlede blod kan så analyseres i blodprøvescanneren og sendes til kræftafdelingen, der kan aflæse resultatet i løbet af få minutter. Alt sammen hjemmefra.

- Man kan ikke undervurdere, hvor krævende det er at bede meget syge og afkræftede patienter om at transportere sig til sygehuset for en blodprøve. Ligegyldigt hvor langt eller kort de har, så skal de arrangere kørsel frem og tilbage, og det fylder meget for dem. De har brug for at restituere og ikke at bruge tid på landevejene. Kan de tage denne blodprøve derhjemme, så ser jeg det som et kæmpe fremskridt for patientens velvære, lyder det fra Søren Tvilsted fra Sjællands Universitetshospital i Køge, der er projektleder på forskningsprojektet.

Forskningsprojektet er en del af det dansk-tyske interreg-projekt Changing Cancer Care, hvis danske del ledes af overlæge Niels Henrik Holländer på Sjællands Universitetshospital i Næstved og Forskningsprojekter og Klinisk Optimering på Sjællands Universitetshospital i Køge. 

Kan undgå køretur fra Holbæk til Næstved

En af de brystkræftpatienter, der lige nu tester blodprøvescanneren, er 46-årige Lene Bente Bergø fra Holbæk. Hun har fået en grundig introduktion til, hvordan hun skal prikke sig i fingeren, sætte det opsamlede blod i scanneren og sende den ind til sygehuset. Indtil videre har hun brugt blodprøvescanneren tre gange med stor succes. 

- Jeg synes, den har været let at bruge, og første gang havde jeg en kontaktsygeplejerske, der sad ved siden af mig og sikrede, at jeg gjorde det rigtigt, siger hun.

Svaret på blodprøven kommer efter seks minutter, og tanken om, at den knap halvanden times køretur fra hendes hjem i Holbæk til Næstved kan spares i fremtiden, er hun meget glad for. Fordi det endnu er på forskningsbasis skal hun stadig forbi Sjællands Universitetshospital og få taget en blodprøve.

Det er planen, at i alt 33 patienter skal teste blodprøvescanneren i forskningsforsøget. 

​​
Oprettet
22.04.21
Opdateret
22.04.21
 

 Kontakt