Søg
 

Ironman om en uge!

Tirsdag d. 18. november 2014

Livsmod, humør, tro på fremtiden og tjek på fortiden er nogle af ingredienserne i et nyt ”Recovery-kursus”, som Psykiatrien har udviklet og afholder for første gang i samarbejde med Ubberup Højskole.

30 nuværende eller tidligere brugere med tilknytning til hospitalet i Dianalund eller Distriktspsykiatrien, valgte at bruge fem dage på højskole for at få flere redskaber til at forme netop deres liv.​

Peter er ikke kommet til Ubberup Højskole helt frivilligt. Hans faste sygeplejerske i Distriktspsykiatrien, som kommer forbi hver fjortende dag med medicin og en snak om hvordan det går, har sammen med Peters børn presset ham.

- Ja, jeg blev nok lidt lokket herop, siger Peter og kigger sig rundt i spisesalen på Ubberup Højskole, hvor han faktisk med det samme følte sig godt tilpas.

Højskolen er kendt for at være stedet, hvor man tager op og arbejder på livsstilsændringer. Som noget nyt har Psykiatrien, Region Sjælland, valgt at samarbejde med højskolen om et særligt kursus, hvor fokus er på de muligheder og udfordringer, som man kan møde i kølvandet på en indlæggelse. Kurset retter sig både mod hverdagens her-og-nu sigte og det længere sigte i den måde man orienterer sig i livet.

Pengene til kurset kommer fra en privat fond, som har til formål at gavne patienter, der er eller har været indlagt i Dianalund. Som særlige tutorer er der til kurset knyttet en håndfuld deltagere, som også selv har haft psykisk sygdom.

Berigende at være sammen

Det første hold på 30 deltagere har netop været af sted, og som en af dem, Peter, konstaterer efter bare fire dage på recovery-højskole:

- Det er et perfekt sted. Og det er berigende at finde ud af, at man ikke er alene. At andre også har mange psykiske ting at slås med.

Dorthe havde det helt anderledes med at skulle af sted på højskole. Hun glædede sig. Hun kan godt li´ at være blandt mennesker. Men hun er ofte ret stille.

Dorthe har i løbet af de første dage på højskolen fået et nyt redskab. Hun har lært at fortælle sin egen historie til andre. Hendes historie rummer meget barske elementer, som indtil hun kom på Højskole har været umulige for hende at dele med andre.

- Nu kan jeg fortælle min historie uden at blive for berørt af det, fortælle hun glad og stolt. Det lykkedes da hun var ude at gå sammen med en anden kursist. Og det lykkedes fordi hun først havde hørt en anden fortælle om sin livshistorie.

Mad, motion og livshistorier

Livshistorier og fortællinger er et af temaerne på kurset. Mad er i fokus på højskolen og kursisterne deltager også selv i tilberedningen af maden til festmåltidet. Motion er et tredje tema og her bliver der blandt andet eksperimenteret med intervaltræning.

Hvordan man husker at komme ud af døren, når man skal træne og det er koldt og mørkt, har en af mentorerne et bud på:

Hvis man ikke synes man orker, skal man ikke tage beslutningen, mens man ligger i sofaen. Man skal pakke sin taske, tage overtøj og sko på – og så først når man står ude ved postkassen skal man mærke efter, om man har lyst til at træne eller om man skal tilbage til sofaen. Men først når man står ved postkassen.

- Ja lyder det optimistisk fra Henrik.

- Det er en god plan. Og så tager vi en Ironman i næste uge!

Den bliver der grint godt af i den lille gruppe, som nyder efteråret på markerne ved Ubberup Højskole, hvor solen er fremme og får naturen til at lyse. Farvestrålende er kursisterne også mens de bevæger sig rundt i landskabet. På vej. Sammen. Med nye venskaber og forhåbentlig nye brugbare redskaber og livsperspektiver.

Oprettet
18.11.14
Opdateret
18.11.14