Hurtigtest i Region Sjælland tilpasses løbende ud fra efterspørgslen

Fredag d. 25. juni 2021

Over de kommende uger indledes neddrosling af antallet af steder, hvor det er muligt at få en hurtig COVID-19 test. Fra tirsdag den 6. juli lukkes der gradvist ned for 12 steder i regionen.

​I takt med at flere er blevet vaccineret mod COVID-19, daler behovet for COVID-19 test. Derfor har Styrelsen for Forsyningssikkerhed udarbejdet en plan for, hvordan testudbuddet gradvist kan blive reduceret. Det betyder, at for hver gang testaktiviteten inden for hurtigtest falder med 100.000 over en periode på syv dage i streg på nationalt plan, reduceres kapaciteten af hurtigtest tilsvarende.

For Region Sjælland betyder det, at vi fra den 6. juli skal udbyde 52.000 hurtigtest, mod de tidligere 65.000. Efterspørgslen er aktuelt faldet til cirka 25.000 daglige test.

- Man kan sige, at filmen på en måde nu bliver kørt baglæns i forhold til vinterens opbygning af teststeder i Region Sjælland. Og det er jo heldigvis på baggrund af, at flere er blevet vaccineret og smitten falder. Behovet for at blive testet for COVID-19 er ikke længere så højt. Men der er fortsat en del, der ikke er blevet vaccineret og har brug for at blive testet. Derfor tilpasser vi vores tilbud, hvor vi lukker enkelte teststeder, men fortsat opretholder et meget fintmasket net, som gør det let at blive testet overalt i regionen. Der vil stadig være maksimalt 20 km til nærmeste teststed - de fleste steder langt kortere, fortæller Anne Øster Hjortshøj, enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland.

I denne første fase af tilpasningen vil 12 steder med hurtigtest blive lukket, mens fire steder vil få færre åbningsdage/timer (se faktaboks nederst). I sommerlandet, på småøerne og ved grænseovergangene i Rødby og Gedser vil der fortsat være høj testkapacitet.

I første omgang er det antallet af hurtigteststeder, der reduceres, da PCR-test er et vigtigt værktøj i arbejdet med at analysere for eventuelle ændrede COVID-19 varianter.

Regional tilpasning

Mens antallet af hurtigtest styres fra nationalt hold, er det regionen, der i samarbejde med kommunerne og Falck, finder ud af, hvor det er mest hensigtsmæssigt at skrue ned for testkapaciteten.

- De teststeder, der lukker, er fundet i tæt samarbejde med de enkelte kommuner, og de er blandt andet fundet ud fra, hvor mange borgere der efterspørger test i området, demografiske forhold og afstand til nærmeste alternative testcenter, fortæller Daniel Gertsen, regionsdirektør for Falck.

coronasmitte.dk/raad-og-regler/kort-over-covid-19-testcentre opdateres adresser og åbningstider for test løbende.

FAKTA: Lukninger og ændringer

Disse 12 hurtigteststeder lukkes ned. Stederne lukker gradvist fra 6. juli og de følgende uger:

• Rønnede
  • Svinninge
  • Gørlev
  • Bjæverskov
  • Toksværd
  • Gadstrup (Ramsø Hallen)
  • Stenmagle
  • Havdrup
  • Bårse
  • Horslunde (Ravnsborghallen)