Forskningen erobrede scenen

Fredag d. 20. september 2019

Massiv opbakning til den første Forskningens Dag i Nykøbing Falster

​I snart 75 år har der ligget et teater på Østergågade i Nykøbing F., så de skrå brædder i teatersalen kan fortælle mange historier. I dag kom der så en ny af slagsen, da forskningen i Region Sjælland gjorde sit indtog på scenen, fordi Nykøbing F. Sygehus i samarbejde med Data og udviklingsstøtte stod som arrangør af årets Forskningens Dag og havde valgt teatret som ramme om begivenheden.

Sygehusdirektør Ricco Dyhr, Nykøbing F. Sygehus, åbnede ”forestillingen”:

- Den bedste måde at følge med i udviklingen af ny viden er ved selv at tage del i forskningen. Derfor er det en prioritet for os at forbedre forskningsmulighederne på Nykøbing F. Sygehus, sagde sygehusdirektøren blandt andet.

Med over 230 på deltagerlisten lignede det rekordslutning til det traditionsrige arrangement, der også i år satte en tyk streg under Region Sjællands ambitioner på forskningsområdet.

- Jeg synes, I skal give jer selv og hinanden et stort klap på skuldrene for årets indsats for forskningen og alle de resultater, I har sat i verden. Resultater, som patienter og borgere får gavn af både nu og nok så meget i årene fremover, sagde regionsrådsformand Heino Knudsen, da han tog over efter sygehusdirektøren.

- Forskning er kommet mere på dagsordenen i regionen end nogensinde før. For første gang er der lavet ambitiøse målsætningerne for sygehusenes anvendelse af midler til forskning, nemlig minimum 1,5 pct. af budgetterne og for Sjællands Universitetshospitals vedkommende 3 procent af driftsbudgettet, tilføjede formanden.

Spændingsmomentet på Forskningens Dag udgøres altid af konkurrencen om det bedste forskningsprojekt, og i år blev projekterne som noget nyt præsenteret af både de studerende og deres vejledere. Efter en indledende runde med 16 projekter gik fire videre til finalen.

Vinderne blev fundet ved en SMS-afstemning, og den placerede førstepræmien og de ledsagende 10.000 kr. – til den studerende – hos professor Peter Bytzer og ph.d.studerende Anna A. Rode fra Sjællands Universitetshospital for deres forskning i transplantation af afføring, som kan sænke forbruget af antibiotika for patienter med sygdommen clostridium difficile. Forskningen foregår i et samarbejde mellem Sjællands Universitetshospital, Slagelse Sygehus og Hvidovre Hospital.

1.000 kr. var der til tre vindere i dagens posterkonkurrence, som talte over 70 kandidater. Ved prisoverrækkelsen var dog kun den ene til stede, nemlig læge og ph.d.studerende Ragnar Klein Olsen fra Psykiatrien Vest, som fik checken og en buket blomster overrakt af dagens konferencier, professor Elsebeth Lynge fra Nykøbing F. Sygehus og Københavns Universitet.

De to andre vindere i konkurrencen var læge Johanne Bangshøj fra Ortopædkirurgisk Afdeling på Nykøbing F. Sygehus og reservelæge Maya Bjørn fra Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.

​Foto: Gert Ellegaard

20.09.19