Søg
 

Forskning fra SUH fører til banebrydende behandling af smertefuld hudsygdom

Onsdag d. 30. juni 2021

Professor Gregor Jemec og Ph.d.-studerende Peter Theut Riis fra hudafdelingen på SUH har forsket sig frem til en effektiv behandling af hudsygdommen HS. Behandlingen bliver kaldt game changer af førende tidsskrift.

IMG_0554_web.jpg
Professor og ledende overlæge Gregor Jemec på Dermatologisk Afdeling på SUH Roskilde har sammen med Ph.d.-studerende Peter Theut Riis fundet frem til en banebrydende behandling af en hudsygdom, der rammer cirka en procent af den voksne befolkning. Foto: SUH.

Et simpelt studie
Færre smerter og færre betændte bylder i den ramte hud kun et døgn efter en indsprøjtning med 5 til 7 milligram binyrebarkhormon – sprøjtet direkte ind i den syge hud. 

Det er resultatet af et forskningsprojekt i behandling af hudsygdommen Hidradenitis suppurativa, HS, på Dermatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital. 

- Det er et meget simpelt studie, siger overlæge og professor Gregor Jemec. 

Bag forskningsprojektet står Ph.d-studerende Peter Theut Riis og Professor Gregor Jemec, og projektet er gennemført i samarbejde med Erasmus Universitet i Rotterdam og Karolinska Instituttet i Stockholm. 

Dermatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital er blandt verdens førende afdelinger, når det gælder behandling af hudsygdommen Hidradenitis suppurativa.

Stolt og glad
Tidsskriftet Journal of the American Academy of Dermatologya, der er det oftest citerede inden for behandling af hudsygdomme, kalder resultat fra SUH for en Game Changer. 

Det gør tidsskriftet i en artikelserie om behandlinger, hvor man gennemgår artikler, som har ført til, at praksis er blevet ændret til gavn for patienterne. 

- Når vores resultater bliver bemærket på denne måde, bliver man både stolt og glad, fordi det viser, at vores forskning gør en konkret forskel for den enkelte patient. Og det er det vigtigste, siger Gregor Jemec. 

Behandlingen er indført
HS er en kronisk sygdom, der giver røde, ømme og betændte knuder og bylder i huden, især hvor hud møder hud som for eksempel i armhulerne og i lysken. Ud over at være smertefuld og ubehagelig for patienten, er der også en højere dødelighed og flere gennemførte selvmord blandt personer, der rammes af sygdommen.

Det er ofte kvinder, der rammes af sygdommen, og undersøgelser fra Danmark og Frankrig viser, at det er cirka en procent af den voksne befolkning, der rammes.  

Behandlingen er indført som rutine på Dermatologisk Afdeling SUH.​​
Oprettet
30.06.21
Opdateret
20.08.21