Folkeklubben rockede psykiatrien

Torsdag d. 09. juni 2016

Onsdag gav bandet Folkeklubben koncert for brugere og personale i Psykiatrien Vest i Slagelse i auditoriet på Psykiatrisygehuset i Slagelse. En koncert der er udsprunget af bandets egen drøm om at spille for psykiatrien.

Folkeklubben

​Du kender dem måske fra det humoristiske hit ”Fedterøv” der spredte sig over både P3 og P4-segmentet for nogle år siden. Men de tre musikalske fyre fra Folkeklubben har mere på hjertet end en drillende sang til en nærigpind.

For det ligger lidt i bandets dna, at de også skal spille der, hvor ingen andre kommer. De har før spillet på Mændenes Hjem i København, på et psykiatrisk bosted på Fyn og til Hus Forbi-sælgernes julefrokost, ligesom at forsangeren Kjartan Arngrim føler syg hjemme i psykiatrien, fordi han er vokset op ved det psykiatriske hospital i Risskov ved Aarhus, hvor begge hans forældre var psykiatere. Det hele gik op i en højere enhed med psykiatriturnéen i denne uge, som bandt begge dele sammen.

- Siden begyndelsen til bandet har vi gerne ville holde fast i vigtigheden af, at vi kommer ud hvor andre ikke kommer ud og spiller. Vi vil gerne have de her unikke historier, og dem får vi kun, hvis vi tør møde de mennesker, der har dem. Og de historier har både behandlere og brugere af psykiatrien. Derfor drømte vi om en psykiatriturné, siger frontfiguren i Folkeklubben, Kjartan Arngrim.

En anderledes oplevelse

Koncerten er et samarbejde mellem Folkeklubben, organisationen Det Sociale Netværk og flere regioner i landet. I alt fem koncerter spillede Folkeklubben i forskellige regioner. Ønsket er at give brugere af psykiatrien en anderledes oplevelse og muligheden for at nyde en koncert, selvom de er indlagte. Ifølge Kjartan Arngrim har Folkeklubben mødt stor interesse for koncerterne, også selvom det ikke nødvendigvis har fyldt auditorier og lokaler på de psykiatriske afdelinger.

- Vi har mødt en overstrømmende interesse omkring det her også fra brugere der ikke kunne overskue at møde op til koncerterne eller som måske ikke har tilladelse til udgang, men som siger, at bare det, at de ved, at vi spiller en koncert for dem, betyder meget for dem, siger Kjartan Arngrim.

”Det er godt for det der er oppe i dit hoved”, synger de i sangen ”Danmarksfilm” der er inspireret af et møde Kjartan Arngrim havde med en mand ved vandet nær det psykiatriske hospital ved Risskov, hvor han fortæller, at han stadig vender tilbage, hvis han oplever modgang. Manden sagde ordene til ham, og de blev senere til et omkvæd. ”Det var helt sikkert ikke en læge, for så havde han sagt ”det er sundt for din krop og din sjæl” og det kan man jo ikke skrive et omkvæd på”, fortæller forsangeren med et smil til publikum og fortsætter: ”Det kan jo være, at der pibler en sang ud af det her møde med Jer”.

Godt 20 brugere og personale fra Psykiatrien Vest er mødt op onsdag eftermiddag i auditoriet. De fylder langt fra det store nye auditorium ud, men det er ikke dét som betyder noget for Folkeklubben. De takker alle der er mødt op, for at få lov at komme og spille for dem. ”Til de første koncerter vi spillede ved bandets spæde start, var vi ofte flere mennesker på scenen, end der var for at se os. Så det her er jo helt fantastisk”, lød det fra forsangeren inden de folkelige viser helt akustisk lød ud over rummet.

Dialog med publikum

Til slut lægger de guitarerne og trommestikkerne fra sig og opfordrer til at man stiller spørgsmål eller fortæller, hvad man har på hjertet. Det får blandt andre Kamille blandt publikum til at give ros.

- Tak fordi I kommer og spiller her i dag. Det er rigtig stort. Jeg kan godt lide Jeres musik. Jeg kan rigtig godt lide den folkelige lyd, I har, siger Kamille og de tre bandmedlemmer bliver klart rørte.

Folkeklubben_psyk02.pngDialogen med publikum falder på tabuet omkring psykisk sygdom. Netop det håber Folkeklubben, at koncertturnéen kan være med til at nedbryde.

- Der er jo mange der sidder og følger med i det her på de sociale medier for eksempel, hvor det er blevet meget delt og liket, og vi tror på, at sådan en turné her kan være med til at pille det her underlige tabu omkring psykiatrien lidt ned og samtidig give lidt håb om, at der også sker noget godt i psykiatrien, siger Kjartan Arngrim.

Ifølge Susie Petersen, ledende oversygeplejerske for Psykiatrien Vest, er koncerten en god mulighed for patienterne, men det er i høj grad også Folkeklubbens nærvær og dialog med publikum der skaber en væsentlighed for at åbne auditoriet op sådan en onsdag.

- Det er altid en god ide at være sammen om at nyde musik, kultur eller andet - det er her fællesskaberne og relationerne styrkes og dannes. Det er i fællesskabet og i relationerne vi mærker betydningen og værdierne ved livet. Bandet formår at tale/synge til publikum, så det er de menneskelige værdier og eksistensen der berøres - dette på en måde så vi alle lige måtte tænke over hvorfor vi var, hvor vi var, siger Susie Petersen.

Det er første gang, man hører om, at et band på den måde kun turnerer på psykiatriske afdelinger. Men det er bestemt ikke sidste gang, hvis man spørger Folkeklubben.

- Vi kunne sagtens finde på at gøre det igen. Det er jo ingen kunst at stille sig op badet i spotlight og optræde. Det er koncerter som de her, og mødet med de her mennesker, der er med til at danne en som menneske og som spillemand, siger Kjartan Arngrim.

Folkeklubbens psykiatri-turné sluttede onsdag eftermiddag med koncert på Psykiatrisk Center på Frederiksberg.

09.06.16
13.06.16