Søg
 

De følsomste børn kræver særlige kompetencer

Onsdag d. 16. november 2016

Der er børn, der er så følsomme over forstyrrelser, at personalet konstant skal tænke på, hvordan de træder ind i et rum, på deres håndbevægelser og tonefald. Et fejltrin kan på et splitsekund udløse en voldsom adfærd eller forsøg på selvskade.

Dette var et af eksemplerne, da ansatte fra de højtspecialiserede sociale tilbud fik mulighed for at præsentere deres ekspertiseområder, kompetencer og ydelser til børn og voksne med særlige behov over for kommunerne.

De 10 mest specialiserede sociale tilbud præsenteret

Det skete på en temadag om de 10 mest specialiserede tilbud i Region Sjælland, arrangeret af RS17 (Sekretariatet for Rammeaftale Sjælland) i samarbejde med Region Sjælland.

Kun ganske få nye om året i hele regionen

- Det er børn, unge og voksne, som kræver den højeste grad af specialiserede kompetencer for at dække deres behov og skabe et bedre liv, fortalte socialchef Pia Bill, Region Sjælland, der var facilitator på dagen.

- Der er tale om tilbud til så små målgrupper, at der kun er få nye tilfælde om året i hele regionen.

De super-følsomme børn

Det konkrete eksempel med de følsomme børn – der kan blive urolige blot over bladene, der falder af træerne i efteråret - stammer fra Havehuset. Det er en afdeling under Himmelev for børn og unge med kompleks autisme. 

Her har børnene et hjem med nøje afstemte stimuli.

- Det er børn, der ikke længere kunne rummes i de eksisterende tilbud. De bliver ofte så frustrerede, at de slår fra sig eller slår ting i stykker for at skære sig med det, fortalte viceforstander Beth Kristensen.

Den pædagogiske mixerpult

- Vores timing, vores bevidsthed om det enkelte barns følelser og respekten for deres usynlige rum er vigtig, forklarede afdelingsleder Anette Wissing.

- Vi har en ”pædagogisk mixerpult”, hvor hver knap symboliserer en påvirkning af barnet, som vi kan skrue op eller ned for. Vi skal hvert eneste sekund afpasse os til, hvad barnet magter lige nu, forklarede  Anette Wissing.

- Vores mål er, at barnet føler sig nogenlunde i ro – i stedet for at vælte hele verdenen - og udvikler sig i sit eget tempo. Vi kan for eksempel have konkrete mål om, at to børn kan lege lidt sammen ude i haven og engang gå i skole på Himmelev Behandlingshjem. Det er en konstant balance mellem at skærme og have kontakt til andre. Hvornår er barnet parat til en forstyrrelse?

Kommunerne kan få skræddersyet tilbud til det enkelte barn

Himmelevs forstander Kirsten Skaue fastslog, at der ikke er et fast antal pladser til børnene med de ekstraordinære behov. Kommunerne kan altid få skræddersyet et tilbud, efter en individuel vurdering af det enkelte barn. Samarbejdet med kommunen og familien er også en vigtig opgave.


Vi spurgte to deltagere: Hvad fik du ud af temadagen?

Vi vil gerne bruge ekspertisen - også til forebyggelse
 

Souschef Malene Härstedt, Sorø Kommune:

- Det har været rigtig godt, konkret, spændende, informativt og direkte brugbart. Især at der også var tid til dialog og sparring mellem kommunerne og de specialiserede tilbud – og at der blev spurgt: ”Hvad har I som kommune, brug for?”

Vi er interesseret i at få indblik i de specialiserede tilbud, der er på hylderne.

Samtidigt vil vi gerne skærpe og øge samarbejdet, inden der er behov for det højtspecialiserede tilbud. Vi vil gerne bruge regionens ekspertise, så vi kan forebygge, at børnene og de unge får det så dårligt.


Vi har tomme pladser - og tilbyder gerne vores hjælp

Forstander Charlotte Ishøy, Platangården Ungdomscenter, Sydhuset - for unge med spiseforstyrrelser:

- Vi har tomme pladser til unge med spiseforstyrrelser, så vi vil gerne have, at kommunerne ved, at tilbuddet eksisterer! Ofte er det en udbredt opfattelse, at det er nærmest umuligt at få en plads til behandling af spiseforstyrrelser.

Det var en god mulighed for at give et billede af, hvad vi kan.

Kommunerne efterlyste at kunne gøre brug af vores ekspertise, før situationen bliver rigtig alvorlig. Og vi vil rigtig gerne byde ind med vores kompetencer og være med til at designe lige netop det tilbud, kommunen har brug for, for at kunne løse opgaven.

FAKTA

De 10 mest specialiserede sociale tilbud i Region Sjælland – tæller regionale og kommunale tilbud:

 • Børn og unge med epilepsi – Børneskolen Filadelfia - Dianalund
 • Kvindekrisecentret – Hanne Mariehjemmet – Roskilde
 • Børn og unge med kompleks autisme – Havehuset, Himmelev - Hvalsø
 • Børn og unge med alvorlig synsnedsættelse – Synscenter Refsnæs – Kalundborg
 • Personer med Prader Willi-syndrom – Orions Bælte – Næstved
 • Voksne med kompleks erhvervet hjerneskade – Kildebo Center for Neurorehabilitering - Faxe
 • Unge med spiseforstyrrelser – Sydhuset, Plantangården, Vordingborg
 • Voksne med senhjerneskade, Senhjerneskadecentret BOMI – Roskilde
 • Unge mentalt retarderede med kriminel adfærd – Bakkegården – Nykøbing Sjælland
 • Voksne domsfældte udviklingshæmmede – Kofoedsminde – Rødbyhavn
 


Baggrund

 • Temadagen var en aktivitet i rammeaftalearbejdet på Sjælland, hvor de 17 kommuner og regionen har en fælles opgave med at sikre kapacitet og udvikling på det specialiserede social- og undervisningsområde.
 • Som led i rammeaftalearbejdet sker der en løbende udpegning af de mest specialiserede tilbud, dvs. tilbud der på et højt specialiseringsniveau arbejder med små målgrupper med helt særlige behov.
 
 
 
Oprettet
14.11.16
Opdateret
15.02.17