Alle patienter får tarmkræft-undersøgelse til tiden

Fredag d. 20. juli 2018

Alle borgere i Region Sjælland, der deltager i tarmkræft-screeningen og får konstateret blod i afføringen, bliver tilbudt en kikkertundersøgelse inden for fristen på 14 dage.

​- Patienterne kan være helt trygge: Alle kan tilbydes en tid til kikkertundersøgelse inden for 14 dage. Faktisk står Kirurgisk Afdeling på Slagelse Sygehuse ofte med ledige tider, fastslår vicedirektør Trine Holgersen fra Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse, som har ansvaret for sekretariatet for tarmkræftscreeningen i Region Sjælland.

Der har været tal fremme i pressen om, at kun 53,9 procent af patienterne får tilbudt kikkertundersøgelsen inden for 14 dage. Det tal stammer helt tilbage fra 2016. Dengang var der langt flere deltagere i tarmkræft-screeningen, som fik konstateret blod i afføringen, end forventet. Derfor opstod der problemer med at nå de opfølgende kikkertundersøgelser. Siden er der sat massivt ind på at øge antallet af kikkertundersøgelser, og det giver resultater:

I 2017 blev 95,5 procent tilbudt en tid til kikkertundersøgelse inden for 14 dage. Her i 2018 kan alle tilbydes en tid inden for 14 dage.

- Samtidig ringer vi alle patienterne op, så vi er sikre på, at de har set indkaldelsen til undersøgelsen.  Vi begyndte med at ringe til patienterne, fordi brevene blev bragt for sent ud med posten. Det har også vist sig, at opringningen giver patienterne mulighed for at kunne stille spørgsmål om undersøgelsen. Det skaber tryghed, så flere møder op til undersøgelsen, fortæller Trine Holgersen.

Derfor er der nu kun ganske få patienter, der udebliver fra undersøgelsen uden afbud. Nogle af patienterne vælger selv at udskyde undersøgelsen af private årsager eller for at blive undersøgt på nærmeste sygehus. Omkring otte procent af patienterne siger helt nej tak til kikkertundersøgelsen.

Screeningssekretariatet sørger for at fordele patienterne mellem de kirurgiske afdelinger i Slagelse, Holbæk, Køge og Nykøbing F.

Om screening for tarmkræft

Alle danskere i alderen 50 til 74 år modtager tilbud om at blive undersøgt for kræft i tyk- og endetarm hvert andet år. Det sker ved, at deltagerne indsender en afføringsprøve, som undersøges for tegn på usynligt blod. Viser prøven, at der er tegn på blod i afføringen, bliver man tilbudt en kikkertundersøgelse af tyk- og endetarm. Kikkertundersøgelsen kan afsløre om årsagen er kræft eller polypper (udvækster på tarmen), der kan udvikle sig til kræft.  Det kan dog også vise sig blot at være f.eks. en blødning fra en rift.

Formålet med screeningen er at opdage eventuelle tegn på tarmkræft, så kræften kan behandles så tidligt og skånsomt som muligt.

20.07.18
24.07.18