Al behandling for brystkræft er samlet på Sjællands Universitetshospital

Onsdag d. 02. september 2020

Brystkirurgien er nu rykket fra Ringsted til Roskilde. Dermed er alle seks specialer omkring behandlingen af brystkræft i Region Sjælland samlet under et hospital.

​Samlingen er en del af den politiske 7-punktsplan efter sagen om mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Det var store flyttedag i weekenden for Brystkirurgisk Afdeling på Ringsted Sygehus, og den nye afdeling på Sjællands Universitetshospital er klar og modtager patienterne i Roskilde. Det betyder samtidig, at alle seks specialer omkring behandlingen af kvinder med brystkræft nu er samlet organisatorisk på ét hospital i regionen.

- Med flytningen af Brystkirurgisk Afdeling er vi et vigtigt skridt videre i den politiske 7-punktsplan frem mod at sikre regionens kvinder gode patientforløb af høj faglig kvalitet fra første undersøgelse til afsluttet behandling, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland.

Specialerne, der er samlet i Roskilde, er radiologi, patologi, brystkirurgi, plastikkirurgi, klinisk genetik og onkologi. Kvinderne skal dog stadig til kemo- og stråleterapi i Næstved, hvor Onkologisk Afdeling (kræftafdelingen) på Sjællands Universitetshospital har mange af sine aktiviteter.

Tidligere i år flyttede brystradiologien fra Ringsted Sygehus til Sjællands Universitetshospital i Roskilde, og nu er kirurgien flyttet med.

- Det er rigtigt godt for kvinderne, at vi nu har fået bragt faglighederne sammen under ét hospital i regionen. Vores ønske er - og det arbejder vi meget stærkt på - at kvinderne skal opleve et koordineret, veltilrettelagt og helhedsorienteret forløb, hvor behandlingerne er i top, og hvor de ikke skal opleve unødig ventetid, siger lægefaglig vicedirektør Jesper Gyllenborg, Sjællands Universitetshospital.

Brystkirurgisk Afdeling opererer i gennemsnit cirka 30 patienter om ugen, hvoraf 20-25 operationer er kræftoperationer.

Det var brystradiologien på Ringsted Sygehus, der var omdrejningspunktet for sagen om de mangelfulde brystundersøgelser fra 2013 til 2017. Efter flytningen til Sjællands Universitetshospital i Roskilde er det specialefaglige ansvar placeret hos den ledende overlæge på Billeddiagnostisk Afdeling.

Røntgen og skanning (Billeddiagnostisk Afdeling)

• Mammografiscreening: Her får alle kvinder i Roskilde og omegn i alderen 50-69 år samt særlige risikogrupper røntgenfotograferet brysterne, hvis de tager imod tilbud om screening for mulig brystkræft. Tre mammografibusser kører ud med tilbuddet til kvinderne i de andre dele af regionen.
  • Bryst-radiologien: Her kommer patienter fra hele regionen til de første undersøgelser. De får undersøgt brysterne fysisk (palpation). Der bliver taget billeder af brysterne fra alle sider i mammografiapparatet, radiologerne scanner kvindernes bryster med ultralyd, og hvis der er en knude, bliver der stukket en biopsinål ind og væv taget ud. Alle patienter med brystkræft bliver MR-scannet inden operation. Det giver brystkirurgerne et mere præcist billede af, hvordan knuden ser ud, og om der eventuelt er flere knuder.
Plastik- og Brystkirurgisk Afdeling

• Brystkirurgi: Patienterne møder ind i ambulatoriet, hvor de får information om og bliver undersøgt for brystkræft og andre brystrelaterede sygdomme, såsom godartede knuder, infektioner i brystet og lignende. Det er også her, patienterne får en dato for, hvornår de skal møde ind til operation på det dagkirurgiske afsnit.
  • Plastikkirurgi: De fleste kvinder med brystkræft kan få tilbudt en brystbevarende operation, men hos nogle patienter er det nødvendigt at fjerne brystet. I disse tilfælde kan man få tilbudt en rekonstruktion af brystet enten samtidigt med, at brystet bliver fjernet (primær brystrekonstruktion) eller på et senere tidspunkt (sekundær brystrekonstruktion). Ved brystbevarende indgreb kan det være nødvendigt at foretage en samtidig brystrekonstruktion, et såkaldt onkoplastisk indgreb, så kvinden kan få et tilfredsstillende kosmetisk resultat.
    Der kan også være tilbud om plastikkirurgisk efterfølgende rekonstruktion, for eksempel reduktion af det andet bryst, hvis der er opstået asymmetri mellem de to bryster efter brystkræftoperationen.
​Patologiafdelingen

• Med patologien placeret i Roskilde kan vævsprøver taget af patienter under brystoperationen analyseres på samme matrikel.
​Arvelige Sygdomme - Klinisk Genetik

• Klinisk genetisk enhed står for udredning og rådgivning af patienter, der er arveligt/genetisk disponeret for at få brystkræft. De er dermed i risikogruppe for at udvikle brystkræft. Ved den genetiske udredning optegnes stamtræ, og den enkeltes risiko for at få sygdommen udregnes. De arveligt disponerede oplyses også om muligheden for at få foretaget gentestning.
Onkologisk Afdeling (kræftafdelingen)

• Her får kvinderne kemoterapi og strålebehandling. Onkologien hører organisatorisk under Sjællands Universitetshospital, men kemo- og stråleterapi foregår i Næstved.​​

02.09.20
02.09.20