Søg
 

10 millioner kroner til dialysepatienter

Torsdag d. 19. december 2019

Niels Eske Bruun, overlæge og professor på Sjællands Universitetshospital, får 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at undersøge, om forebyggende antibiotika kan give færre infektioner og dermed større overlevelse for patienter i hæmodialyse.


Hæmodialyse er en behandlingsform, hvor man renser blodet for affaldsstoffer og overflødig væske ved hjælp af en dialysemaskine og et plastikrør, også kaldet dialysekateter.

- Det er livsnødvendigt at starte dialysebehandling for patienter med svær nedsat nyrefunktion, men de patienter har desværre også en markant øget risiko for at få alvorlige infektioner, dels fordi de har et svækket immunforsvar, og dels fordi der kan samle sig mange bakterier i dialysekateteret, siger Niels Eske Bruun, professor og specialeansvarlig overlæge.
 
Hvis bakterierne først kommer ind i blodet, kan de give blodforgiftning, som i sig selv kan være meget alvorligt. I værste fald kan infektionen sprede sig til andre organer, for eksempel hjertet, hvilket er en livstruende tilstand.
 
- Jeg er rigtig glad for donationen til projektet. Vi skal se på, om forebyggende antibiotika før hver hæmodialysebehandling kan give færre livstruende infektioner og dermed færre indlæggelser. Er det tilfældet, så vil det kunne give øget livskvalitet for patienterne og i bedste fald også forlænge deres liv. Resultaterne har potentiale til at ændre den fremtidige dialysebehandling i Danmark og udlandet, siger Niels Eske Bruun.
 
Ved hjælp af avancerede molekylærbiologiske metoder vil forskerne også undersøge, om bakterierne i blodet stammer fra patientens egen næse-og mundhule, fra patientens hudflora, eller om bakterierne kommer udefra.
 
Forskningsprojektet er et nationalt samarbejde mellem nyreafdelinger, hjerteafdelinger, infektionsmedicinske afdelinger og mikrobiologiske afdelinger i hele Danmark samt Statens Serum Institut.
 

FAKTA

  • I alt skal 800 patienter indgå i projektet
  • På landsplan er ca. 2700 patienter i dialyse, heraf ca. 80 procent i hæmodialyse, og der starter 600 nye hæmodialysebehandlinger hvert år
  • Projektet løber over 4,5 år, igangsættes i efteråret 2020 og er støttet af Novo Nordisk Fonden med 10 mio. kroner
Oprettet
19.12.19
Opdateret
07.01.20