COVID-19: 1 million coronaprøver analyseret

Fredag d. 28. januar 2022

1 million coronaprøver! Så mange test har Klinisk Mikrobiologisk Afdeling i Region Sjælland analyseret på godt 2 år.

Medarbejdere fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling var samlet for at markere, at de havde analyseret 1 million coronaprøver.​

Coronaprøver er et vigtigt redskab

Coronavirus har været en del af vores hverdagsliv i snart to år, og langt størstedelen af os er efterhånden godt bekendte med, hvordan en svælgpodning foregår.

PCR-test har været, og er stadig, et vigtigt redskab i pandemikontrollen, og her har Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital spillet en helt central rolle.

Stor efterspørgsel på PCR-test

Afdelingen betjener hele regionen fra to mikrobiologiske afsnit i Slagelse og Nykøbing Falster. De har en rutinedrift, hvor de hvert år analyserer 680.000 bakteriologiske prøver og virusprøver fra sygehuse og praktiserende læger. Med de mange coronaprøver oven i, har der været tale om godt og vel en fordobling af indkommende prøvemængder til analyse. Ligesom i december 2020 var der travlhed før jul i december 2021:

- Vi vi modtog op til 6.000 COVID-19 prøver dagligt. Nu er vi nede på halvdelen med ca. 3.000 COVID-19 prøver dagligt, så vi har stadig travlt med at analysere, fortæller Pia Krohn Hansen.

Vokseværk

Siden coronaepidemiens udbrud har afdelingen indtil nu øget medarbejderskaren med 17 fuldtidsstillinger og studentermedhjælpere, så der i dag er i alt 136 ansatte. De dækker over faggrupper som bioanalytikere, laboranter, molekylærbiologer, bioinformatikere, sekretærer, hygiejnesygeplejersker og læger.

Maskinparken er blevet udvidet med 31 apparater, 16 nye lokaler er blevet indrettet og der er bygget en lagerhal med 50 pallehylder kun til redskaber til brug i forbindelse med coronavirus.​

Ros til personalet

Torsdag morgen den 27. januar kl. 07:30 var der som vanligt morgentavlemøde, men denne dag blev en særlig milepæl markeret:

Svimlende 1 million coronaprøver er blevet analyseret hos Klinisk Mikrobiologisk Afdeling. Der var pyntet op med flag og banner i aulaen, og afdelingsledelsen roste medarbejderne for deres store indsats:

- At analysere 1 million coronaprøver på PCR-teknik på to år er som at gå fra 0 til 100 km/t på fem sekunder. Det er godt gået, siger ledende overbioanalytiker Pia Krohn Hansen.

Buketterne stod klar til afhentning, så medarbejderne kunne tage en med hjem efter endt vagt. Foruden blomster, blev der også budt på frokost.
28.01.22
28.01.22