Søg
 

Antibiotika? Hvornår er det nødvendigt?

Hvad kan du selv gøre når du har fået en infektion, hvornår du skal gå til lægen og hvornår brug af antibiotika kan være relevant. Bliv klogere på disse sider.Hvornår er antibiotika nødvendig?

Hvad kan du selv gøre, når du har fået en infektion? Hvornår skal du gå til lægen, hvis du har en infektion? Hvornår kan brug af antibiotika være relevant? Bliv klogere på disse sider.

Forbruget af antibiotika er i de sidste mange år blevet større og større. Det gælder både på sygehusene og hos de praktiserende læger.

Konsekvensen er, at bakterierne bliver mere resistente. Men vi ved, at hvis forbruget af antibiotika falder, bliver bakterierne over tid mindre resistente. Og dermed bliver det lettere at behandle infektioner.

Du kan selv være med til at mindske forbruget af antibiotika. Du kan lade være med et gå til lægen med infektioner, hvor antibiotika ikke virker.

På siderne her kan du læse, hvad du selv kan gøre når du har fået en infektion, hvornår du skal gå til lægen og hvornår brug af antibiotika er relevant.

Baggrund for artiklerne

Bliv klogere på baggrunden for disse artikler og antibiotika.

Almindelig forkølelse, halsirritation og hoste

Forkølelse er den mest almindelige infektionssygdom. Den rammer alle mennesker i alle aldre, men hyppigst børn. Sygdommen skyldes virus og skal ikke behandles med antibiotika.

Bihulebetændelse

Bihulebetændelse er betændelse i de hulrum, som findes i ansigtsskelettet omkring næsen.

Influenza (sæsoninfluenza)

Influenza er en betændelse i luftveje.

Ondt i halsen (halsbetændelse)

Oftest skyldes halsbetændelse virus, knapt så ofte er det bakterier der er årsag til halsbetændelsen. Betændelsen opstår i de to mandler, der sidder i halsen og i området mellem mandlerne.

Ondt i ørerne - mellemørebetændelse

Ved akut mellemørebetændelse er der betændelse i slimhinden i mellemøret. Slimhinden danner væske, der får trykket i mellemøret til at stige, hvilket giver smerter.

Børnesår

Børnesår (impetigo) er en betændelse i huden, forårsaget af bakterier.

Rygerlunger - Akut forværring ved kronisk obstruktiv lungesygdom

Rygerlunger, også kaldet kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), er en af de hyppigste kroniske sygdomme i Danmark.

Urinvejsinfektion

Urinvejsinfektion er betændelse i blæren (blærebetændelse) og ses hyppigt hos kvinder.

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse (conjunctivitis) er en betændelse eller irritation i øjets slimhinde, som dækker ”det hvide” af øjet og indersiden af øjenlågene. Øjenbetændelse er særlig hyppig hos børn.

Mere viden og kampagnemateriale

Vi har samlet en række links til sider, hvor du kan finde endnu mere viden. Du kan også finde vores kampagnemateriale her.

Følgende har bidraget til kampagnematerialet

Se liste over bidragsydere til disse artikler.

Oprettet
28.10.14
Opdateret
08.07.21
Link til denne side:
 

 Kontakt

 
Lægemiddelenheden
Det nære sundhedsvæsen
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 57 87

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk