Søg
 

Hvorfor skal du lade dig screene?

Regelmæssig screening nedsætter risikoen for livmoderhalskræft med op til 80%. Undersøgelser viser, at halvdelen af de kvinder, som får livmoderhalskræft, ikke er blevet screenet regelmæssigt. Screening redder liv.

 
lmhk1web.jpg
 

​Screening for livmoderhalskræft

Screening for livmoderhalskræft er en underlivsundersøgelse, hvor du bliver undersøgt for celleforandringer. 
 
Celleforandringer er ikke altid kræft, men det kan være forstadier, som kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Celleforandringer skyldes HPV-vira, som overføres ved samleje. HPV står for Humant Papillomvirus. Kroppen vil i mange tilfælde selv helbrede en HPV-infektion, ligesom den helbreder en forkølelse, men hos nogle kvinder forsvinder infektionen ikke igen, og det øger risikoen for at udvikle livmoderhalskræft. ​​

Screeningen er stadig vigtig, selvom du har fået HPV-vaccinen. 

Screening gør en forskel

Cirka 15.000 kvinder får hvert år konstateret celleforandringer. Heraf bliver cirka 6000 kvinder opereret for forstadier til livmoderhalskræft ved et keglesnit, og cirka 375 af disse kvinder får konstateret livmoderhalskræft. 

lmhk2web.jpg

Inden screeningen blev indført i 1960 fik 1000 kvinder konstateret livmoderhalskræft om året. Siden er antallet mere end halveret. 
 
Screening kan altså have betydning for dig.​
 


Screening er vigtig for både unge og ældre kvinder

Cirka halvdelen af de kvinder, der får konstateret livmoderhalskræft, er endnu ikke fyldt 45. Det er derfor vigtigt, at alle kvinder mellem 23-65 år bliver screenet.

Video: Hør Malenes oplevelse med at få konstateret celleforandringer 

 

<23video src="//regionsjaelland.23video.com/v.ihtml/player.html?source=share&photo%5fid=15540243">

 


Screeningen er også vigtig, selvom du har fået HPV-vaccinen

Livmoderhalskræft skyldes HPV-vira. Det er stadig vigtigt, at du bliver screenet, selvom du har fået HPV-vaccinen. Der er 14 forskellige typer HPV-vira, der kan medføre livmoderhalskræft. HPV-vaccinen anvendt indtil 1. november 2017 dækker kun de to hyppigst forekomne HPV-vira. HPV-vaccinen giver 70% beskyttelse mod livmoderhalskræft. HPV-vaccinen giver ikke beskyttelse mod de 12 andre HPV-vira, der kan give dig livmoderhalskræft.

Siden 1. november 2017 er anvendt en HPV vaccine, der beskytter mod 7 høj-risiko HPV vira. Denne HPV vaccine giver 90 % beskyttelse mod livmoderhalskræft. HPV-vaccinen giver ikke beskyttelse mod de 7 andre HPV vira, der kan give dig livmoderhalskræft.

Det er derfor vigtigt, at du bliver screenet, selvom du er blevet HPV-vaccineret. 


Screening forebygger livmoderhalskræft


Alle kvinder mellem 23 og 64 år kan deltage i en forebyggende undersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Livmoderhalskræft udvikler sig som følge af smitte med HPV-virus (Humant Papilloma Virus). 8 ud af 10 seksuelt aktive bliver smittet med HPV. 

Mindst 80 procent af alle seksuelt aktive kvinder vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV en eller flere gange. Hos langt de fleste bekæmper kroppens eget immunforsvar HPV-infektionen, men hos nogle få kvinder kan infektionen forårsage celleforandringer i livmoderhalsen. De kan i nogle tilfælde udvikle sig til kræft. Derfor er det vigtigt, at du screenes for livmoderhalskræft regelmæssigt. 


 

Du kan ikke selv mærke celleforandringer 

Ved screening er det muligt at opdage celleforandringer, som kan føre til livmoderhalskræft. Celleforandringer giver ingen symptomer og opdages kun ved at tage en celleprøve fra livmoderhalsen. Celleforandringer udvikler sig ikke nødvendigvis til kræft, heller ikke, hvis de ikke bliver behandlet. Men jo mere fremskreden sygdommen er, jo sværere er den at behandle. Derfor er det vigtigt, at du følger screeningsprogrammet. 

 


Du kan afmelde eller udsætte screeningen 


For at afmelde eller få udsat invitationen til den forebyggende undersøgelse, f.eks. på grund af graviditet, kan du benytte det elektroniske svarskema på sundhed.dk eller du kan ringe til patologiafdelingerne. 

Kontakt patologiafdelingerne for afmelde eller udsætte en screening. Hvis du har været frameldt og vil tilmeldes screeningsprogrammet igen, skal du eller egen læge kontakte Patologiafdelingen.


Ring hvis du er i tvivl, om du er blevet indkaldt 

Hvis du er i tvivl, om du har fået invitation til screening for livmoderhalskræft, kan du ringe til Patologiafdelingen på Næstved Sygehus, tlf. 56 51 42 23. Her kan de se, hvornår du sidst er blevet indkaldt til screening eller finde en forklaring på, hvorfor du ikke har fået en indkaldelse.

 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
16.10.15
Opdateret
07.10.21
Link til denne side:
Andre sider under Screening for livmoderhalskræft

Få mere viden om livmoderhalskræft

Se pjecen Tilbud om screening for lovmoderhalskræft


 

eller få mere viden på 


 

Vidunderlivet.dk

Sundhed.dk

sst.dk (Sundhedsstyrelsen)


 

Patologiafdelingen
Næstved Sygehus
Ringstedgade 79A
4700 Næstved
Tlf. 56 51 42 23

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk