Søg
 

Mistanke om demens, hvad gør jeg så?

Demens skyldes, at hjernens funktioner bliver svækket på grund af sygdom.

​Demens viser sig først og fremmest ved dårlig hukommelse, men også andre mentale færdigheder kan blive ramt. Det gælder for eksempel:

  • initiativ og handlekraft 
  • evnen til at finde ord og benævne ting 
  • evnen til at finde vej (stedsans) 
  • regnefærdighed 
  • overblik og problemløsning 
  • evnen til at huske personnavne

Samværet med andre kan også ændres ved en demenssygdom. De sociale kompetencer og følelseslivet kan ændre sig, og personligheden kan blive påvirket.

Kun få af de sygdomme, der giver symptomer på demens, kan helbredes, men flere af sygdommene kan behandles i større eller mindre grad.

Derfor er det vigtigt, at man hurtigst muligt henvender sig til sin egen læge, hvis man har mistanke om demens.

10 tegn på demens

1.  Svækket hukommelse

Det er normalt at glemme en aftale eller en kop kaffe, man har stillet fra sig. Personer med demens glemmer oftere ting - og kommer ikke i tanke om dem igen. 

2. Besvær med at udføre velkendte opaver

​I en fortravlet hverdag kan man servere aftensmad for familien og komme til at glemme salaten i køleskabet. Personer med demens kan tilberede et måltid, hvorefter de glemmer alt om, at de overhovedet har tilberedt det.   

3. Problemer med sproget

Vi kan alle have problemer med at finde det rigtige ord. Personer med demens kan glemme helt enkle ord og erstatte dem med nogle andre, så det, de siger, bliver uforståeligt.

4.  Manglende orientering i tid og sted

 Hvilken dato er det i dag? Hvad var det, jeg skulle hente inde i stuen? Alle kan glemme den slags. Personer med demens kan fare vild i deres eget kvarter, uden at vide hvor de
er, eller hvordan de finder hjem.

5. Dårlig eller nedsat dømmekraft

Man kan blive så opslugt, at man glemmer verden omkring sig. Personer med demens kan helt glemme, hvad de skal, og hvor de er - og tage vintertøj på, selvom det er sommer.

6. Problemer med at tænke abstrakt

Det kan være svært at få bankens kontoudtog til at stemme med kvitteringerne. Personer med demens kan helt glemme tallene, og hvad de skal bruges til.

7. Problemer med at forlægge ting

Alle kan glemme brillerne eller bilnøglerne. Personer med demens kan komme til at lægge strygejernet i fryseren og glemme alt om det igen.

8. Forandringer i humør og adfærd

​Alle kan til tider blive kede af det og have humørsvingninger. En person med demens kan få pludselige humørsvingninger - fra at være rolig - til at græde - til at være vred - umiddelbart uden grund.

9. Ændringer i personligheden

Når vi bliver ældre, ændrer vi også vores syn på mange ting. Personer med demens kan ændre sig drastisk og f.eks. blive meget forvirrede, mistænksomme eller bange.

10. Mangel på initiativ

Det er normalt at blive træt af husarbejde, arbejdsaktiviteter eller sociale forpligtelser, men de fleste mennesker får initiativet igen. En person med demens kan blive meget passiv og har brug for opmuntring og særlig støtte til at komme i gang.

Hvad gør jeg så?

Hvis du har mistanke om, at du selv eller din pårørende måske er ved at blive dement, så er det vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter din egen læge.

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
07.02.13
Opdateret
03.09.19
Link til denne side:
 

 Kontakt

 
Neurologisk visitationsenhed, Sjællandsuniversitetshospital
Tlf. 47 32 28 00

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk