Søg
 

Kompetente uniformer

Mandskabet i ambulancerne arbejder i teams, hvor alle har en nødvendig funktion, og du kan ved hjælp af en FARVE på brystet se hvilken kompetence redderen har.

På ryggen er det tydeligt skrevet således at der aldrig opstår tvivl på uheldsstedet om, hvem der er hvem.

Ambulanceassistent: GRØN

Han har ikke et selvstændigt medicinsk ansvar, men er en ofte livsnødvendig hjælp for behandleren, fordi han sørger for at klargøre udstyr og ambulancejournaljournaler, ligesom han har fået særlige køretekniske kurser i at styre en ambulance i høj fart. Derudover kan han give ilt, hjertemassage, støtte vejrtrækningen og genoplive en patient, hvis det er nødvendigt.

Det tager 2 år og 9 måneder at uddanne sig til ambulanceassistent.

Ambulancebehandler: BLÅ

Hun har medicinsk ansvar i ambulancen og kan derfor give medicin intramuskulært (ikke direkte i blodårerne). I samarbejde med sin behandler kan hun måle puls, blodtryk og hjerterytme, men kan også tilkalde yderligere medicinsk assistance hos paramediciner eller læge, hvis hun finder det nødvendigt.

Det tager 5 uger at uddanne sig til ambulancebehandler. Derudover er der krav om minimum et halvt års erfaring som ambulanceassistent og fornyelse af det internationale traumekursus hver 4. år.

Paramediciner: SORT

Han rejser med den store medicintaske, fordi han har en bredere kompetence på området, og derfor kan han også give medicin og væske via IV (direkte i blodårerne). Det gør ham i stand til at smertebehandle patienten eller afhjælpe hjertestop med medicin, ligesom han har særlige hjælpemidler til at få vejrtrækningen til at fungere igen.

Det tager 18 uger at uddanne sig til paramediciner, hvorefter en særlig eksamen skal bestås. Derudover er der krav om minimum 3 års erfaring som ambulancebehandler.

Akutlæge

Han er speciallæge i anæstesiologi og bliver sendt til assistance ved livstruende tilstande. Han er den, der kan klare al avanceret akutbehandling uden for hospitalet, når patienten er i fare for at miste livet. Han kan bedøve patienten, lægge i respirator eller indsætte en ekstern pacemaker.

Udover at være speciallæge i anæstesiologi, kræver det også kurser i Advanced Life Support, Advanced Trauma Life Support og en særlig indsatslederuddannelse sammen med politi og brandvæsen.

Indsatsleder

Akutlægen er samtidig såkaldt koordinerende læge (KOOL) uden for hospitalet, så han koordinerer den samlede indsats i samarbejde med indsatslederen fra politiet og brand- og redningskorps.

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
23.01.12
Opdateret
07.12.16
Link til denne side:
 

 Kontakt

 
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 70 15 50 00
Telefon- og åbningstid:
Mandag - Fredag: 8.00 -15.00