Søg
 

Tid samme dag

Interviewundersøgelse af hvilken betydning indførelse af "Tid samme dag" eller "Tid samme uge" har for patienter, læger og praksispersonalet.

Yngre kvinde hos lægen
​Yngre kvinde hos lægen.

​De praktiserende læger arbejder hele tiden på at optimere deres praksis. Dette gælder også på det organisatoriske område, hvor der er flere og flere praksis, der arbejder med at omorganisere tidsbestillingen, da det er utilfredsstillende for både patienterne og praksispersonalet, når der er lang ventetid på at få en tid til en konsultation. Dette er baggrunden for, at der er flere og flere praksis, der indfører "Tid samme dag" eller "Tid samme uge".

Tid samme dag" er et koncept, hvor patienterne er garanteret en tid samme dag, som de bestiller den. Dette gælder dog kun for almindelige konsultationer. Til gengæld kan du ikke  booke en tid ud i fremtiden.

"Tid samme uge" er et koncept, hvor patienterne er garanteret en tid inden for samme uge, hvis de ringer de tre første dage i ugen. Garantien gælder ikke, hvis de ringer torsdag eller fredag. Her vil de så vidt muligt blive tilbudt en tid inden for samme uge. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, bliver de bedt om at ringe den følgende uge og bestille en tid.

Der opbygges i de to koncepter ikke nogen venteliste. ordelen ved de to koncepter er, at der ikke opbygges nogen venteliste.

Koncepterne anvendes ikke i forbindelse med f.eks. graviditets- og børneundersøgelser, større attester, samtaleterapi og i forbindelse med kronikerkontroller.

Der er gennemført enkelte undersøgelser af, hvilken betydning indførelsen af et af de to koncepter har for arbejdsmiljået for både læger og praksispersonalet, mens konsekvenserne for patienterne ikke har været undersøgt særlig meget og især ikke i Danmark.

Region Sjælland gennemførte i 2017/2018 på opfordring fra de praktiserende læger en interviewundersøgelse af, hvordan de praktiserende læger og praksispersonalet oplever indførelse af et af de to koncepter. I undersøgelsen er der fokus på, hvordan patienterne har taget imod det, men også på¨deres oplevelse af, om indførelsen af nyt koncept kan og bliver anvendt af alle patientgrupper. I undersøgelsen er der også fokus på patienternes socio-økonomiske forhold, og hvilken rolle de spiller.

På baggrund af den rapport, der blev udarbejdet, er der udarbejdet en artikel til Månedskrift for Almen Praksis, der udkom i november 2018.

Du kan læse hele rapporten her.

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
24.05.17
Opdateret
19.06.20
Link til denne side:
 

 Kontakt

 
Det Nære Sundhedsvæsen
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 57 87

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk