Søg
 

Vaccinationer

Sundhedsministeriet beslutter hvilke sygdomme, du kan blive vaccineret imod, og hvornår det er gratis at blive vaccineret. Læs om reglerne.

Kanyle

​​Kanyle klar til injektion​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​Det er Folketinget, der via Sundhedsloven bestemmer, at der er visse vaccinationer, som befolkningen kan få gratis. 

Det er ministeriet, der fastsætter, hvilke vaccinationer, det konkret drejser sig om, og hvem der skal tilbydes de forskellige vaccinationer, mens det er Sundhedsstyrelsen, der udarbejder vejledninger om, hvornår vaccinationer skal gives samt hvor ofte. 

Nogle vaccinationer skal fornyes med mellemrum, mens andre vaccinationer giver livslang immunitet, når først vaccinationerne er givet efter forskrifterne. 

De fleste vaccinationer, som befolkningen kan modtage vederlagsfrit, tilhører børnevaccinationsprogrammet.​ Anbefalingerne ændrer sig løbende, og du kan læse mere om børnevaccinationsprogrammet i Sundhedsstyrelsens vejledning. 

Udover vaccinationerne inden for børnevaccinationsprogrammet kan visse borgere også gratis modtage vaccination mod influenza​. Det drejer sig om følgende grupper: 

  • Borgere på 65+ år

  • Borgere, der har en kronisk sygdom

  • Svært overvægtige med et BMI på over 40

  • Gravide som har passeret 12. svangerskabsuge

  • Medarbejdere i social- og sundhedssektoren, der har kontakt med sårbare borgere.

Hvis du ønsker yderligere oplysninger, henvises du til Sundhedsstyrelsens hjemmeside (se linket under influenza).

Under pandemien med COVID-19 blev det desuden besluttet, at visse persongrupper kan modtage gratis vaccination mod pneumokokker.​ 

Alle danskere fra fem år og derover er blevet tilbudt vaccination mod COVID-19. Indbydelse til vaccination kommer fra de centrale myndigheder, og det er også nationalt, det bliver bestemt i hvilken rækkefølge, borgerne skal tilbydes vaccination. 

I næsten alle øvrige tilfælde skal du som borger selv betale for både vaccine og for at blive vaccineret. Det gælder for eksempel også vaccinationer i forbindelse med rejser i udlandet. 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
22.12.15
Opdateret
24.03.22
Link til denne side:
Andre sider under Medicin, vaccinationer og ernæringspræparater
 

 Kontakt

 
Det Nære Sundhedsvæsen
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 57 87

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk