Søg
 

Vaccinationer

Sundsloven fastlægger, at ministeriet skal fastlægge, hvilke sygdomme, der skal vaccineres imod, og hvem der skal tilbydes at kunne blive vaccineret vederlagsfrit. Du kan her læse lidt om reglerne.

Kanyle

​​Kanyle klar til injektion​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​Det er Folketinget, der via Sundhedsloven bestemmer, at der er visse vaccinationer, som befolkningen kan få vederlagsfrit. Det er ministeriet, der fastsætter, hvilke vaccinationer, det konkret drejser sig om, og hvem der skal tilbydes de forskellige vaccinationer, mens det er Sundhedsstyrelsen, der udarbejder vejledninger om, hvornår vaccinationer skal gives samt hvor ofte. Nogle vaccinationer skal fornyes med mellemrum, mens andre vaccinationer giver livslang immunitet, når først vaccinationerne er givet efter forskrifterne. 

De fleste vaccinationer, som befolkningen kan modtage vederlagsfrit, tilhører børnevaccinationsprogrammet.​ Anbefalingerne ændrer sig løbende, og du kan læse mere om børnevaccinationsprogrammet i Sundhedsstyrelsens vejledning. 

Udover vaccinationerne inden for børnevaccinationsprogrammet kan visse borgere også vederlagsfrit modtage vaccination mod influenza​. Det drejer sig om følgende grupper: 

  • Borgere på 65+ år

  • Borgere, der har en kronisk sygdom

  • Svært overvægtige med et BMI på over 40

  • Gravide som har passeret 12. svangerskabsuge.

Hvis du ønsker yderligere oplysninger, henvises du til Sundhedsstyrelsens hjemmeside (se linket under influenza).

I næsten alle øvrige tilfælde skal du som borger selv betale for både vaccine og for at blive vaccineret. Det gælder for eksempel også vaccinationer i forbindelse med rejser i udlandet. 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
22.12.15
Opdateret
04.01.20
Link til denne side:
Andre sider under Medicin, vaccinationer og ernæringspræparater
 

 Kontakt

 
Det nære sundhedsvæsen
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 57 87