Søg
 

Screeningsundersøgelser

Befolkningen bliver tilbudt tre forskellige screeningsprogrammer, nemlig undersøgelse for celleforandringer på livmoderhalsen, mammografiscreening og screening for cancer i tyktarmen.

Billede af kvinde, der får foretaget mammografi samt et mammografibillede

Billede af kvinde, der er i gang med at blive mammograferet samt et mammografibillede i forgrunden. ​​​​​​​​​​​​

Livmoderhalskræftscreening​​

I årtier er kvinder blevet tilbudt undersøgelse for celleforandringer på livmoderhalsen. Gennem alle årene har tilbuddet dog ikke været ensartet og heller ikke været gældende for kvinder i hele landet. Dette blev ændret med en ny anbefaling fra Sundhedsstyrelsen i 2008, der siden er blevet revideret i 2012. Nu får alle kvinder i hele landet samme tilbud, og samtidig er der en national kontrol med kvaliteten af screeningsprogrammet. Screeningsprogrammet betyder, at kvinder i alderen 23-49 år bliver inviteret til at få taget en celleprøve fra livmoderhalsen hvert tredje år, mens kvinder i alderen 50-64 år bliver tilbudt at blive undersøgt hvert femte år. Kvinderne bliver dog ikke afsluttet fra screeningsprogrammet, hvis de har celleforandringer. 

Hvis du er en kvinde i målgruppen, vil du modtage en invitation til undersøgelsen via din e-boks, hvor du bliver anmodet om at få tid hos egen læge for at få foretaget undersøgelsen. Du kan ikke vælge at få undersøgelsen foretaget hos en anden læge. Du vil heller ikke modtage en indbydelse til undersøgelse, hvis du af anden årsag har fået foretaget en celleprøve inden for tidsintervallet for invitationer, da indkaldelse altid sker på baggrund af den sidst registrerede undersøgelse i den database, hvor alle undersøgelserne registreres. Styringen af udsendelse af invitationsbreve styres fra den centrale database, mens det er Patologiafdelingen, Region Sjælland, der udsender indbydelsesbrevene. Du kan læse mere om undersøgelsen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. 

Mammografiscreening

Sundhedsloven foreskriver, at regionen skal tilbyde alle kvinder i alderen 50-69 mammografiscreening hvert andet år. Du vil få en indkaldelse direkte fra afdelingen via din e-boks, hvis du tilhører målgruppen. Du kan på afdelingens hjemmeside se, hvornår du kan forvente, at du kan blive indkaldt, ligesom du kan læse mere om undersøgelsen her​.​

Tarmkræftscreening

Screeningsprogrammet er det nyeste af de tre screeningsprogrammer. Tilbuddet om screening for kræft i tyktarmen gives til både mænd og kvinder i alderen 50-74 år. Invitationen til undersøgelsen udsendes fra sygehuset. Screeningsprogrammet er stadig under udrulning, men du kan se mere om, hvornår du kan forvente at blive indkaldt samt få yderligere oplysninger om undersøgelsen ved at klikke her. Du vil modtage et brev i forbindelse med invitationen, da du sammen med invitationen også vil modtage materiale til at tage en afføringsprøve med. ​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
23.12.15
Opdateret
09.06.22
Link til denne side:
Andre sider under Medicin, vaccinationer og ernæringspræparater
 

 Kontakt

 
Det Nære Sundhedsvæsen
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 57 87

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk