Krav til behandlingsplan
Behandlingsplan fastlægges mest hensigtsmæssig i samarbejde med behandlende specialtandlæge ved decentral visitation. Den henvisende tandlæge får tilsendt behandlingsplan indeholdende tidspunkter for, hvornår de forskellige dele af behandlingen forventes at blive gennemført, dog således, at visse dele af behandlingsplanen kan vurderes igen når eller hvis behov opstår.
Det bør så vidt muligt af den tilsendte behandlingsplan fremgå:
Hvilke dele af behandlingen der er omfattet af tilsagnet.
Hvem der er økonomisk ansvarlig for de enkelte faser/dele.
Hvilke dele af behandlingsplanen der skal vurderes igen når/hvis behov opstår.
Behandlingsprincipper
Behandlingen kan udføres efter forskellige principper afhængig af sværhedsgraden.
Som hovedregel skal behandling af mellemrum i tandrækken som følge af manglende anlæg af permanente tænder lukkes ortodontisk, som loven foreskriver. Denne behandling udføres i Børne- og ungdomstandpleje.
I de tilfælde hvor ortodontisk behandling ikke er tilstrækkelig, tilkendegiver loven, at implantatbehandling og autotransplantation af en præmolar til en præmolarregion er endelig behandling. Auto-transplantation kan udføres i Børne- og ungdomstandplejen eller på sygehus på en afdeling for tand-, mund- og kæbekirurgi afhængig af sværhedsgrad.
Implantatbehandling bør så vidt muligt tidligst foretages i 20-25 års alderen. Denne behandling udføres på Tand- Mund- og Kæbekirurgisk afdeling på henholdsvis Universitetshospitalet i Køge eller Næstved Sygehus.
Patienter med amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta og andre sjældne mineralisationsforstyrrelser vurderes af teamet, som uddelegerer planlagt behandling.
Patienter med tandmangel på grund af traumer vurderes af det odontologiske team, som uddelegerer planlagt behandling.