Søg
 

Hvor ofte bør man gå til tandlæge?

Regelmæssig tandpleje er ikke ophørt. Regelmæssigheden er bare skiftende og individuel.

​Du er i en periode af dit liv, hvor du er fysisk frisk. Spiser sundt. Motionerer og har et stabilt familieog arbejdsliv. Du har overskud og du forstår at passe på dig selv. Du har lært at børste dine tænder korrekt, bruger tandtråd eller tandstikkere og du har ikke haft huller siden barndommen. Regelmæssig tandpleje for dig vil måske være kontrol hver 18. eller hver 24. måned. Det giver mening, og du belaster ikke sundhedsystemet unødigt. Du har kontrol over dit liv og din tandlæge er tryg ved den måde, som du varetager din mundhygiejne på.

Lad os fortsætte tankelegen. Ved et af dine regelmæssige kontrolbesøg opdager din tandlæge, at der er flere belægninger end før. Måske et par begyndende huller og lidt blødning fra dit tandkød. Det er faresignaler og tandlægen reagerer på det. Der er på det sidste sket forandringer i dit liv, som har påvirket dig i en grad, hvor din sædvanlige gode mundhygiejne og måske din levevis er forringet og det afspejler sig i dine tandforhold. Der skal skiftes gear og du skal følges nøjere, så længe dit liv er i ubalnace, og indtil du igen har fundet den tidligere rytme, som gav dig sunde tænder og sundt tandkød.

Her vil din tandlæge typisk ønske at se dig, måske allerede efter 3 måneder og i kortere intervaller indtil der igen er stabile forhold. Når det så er sket, og du viser, at du kan holde det over en længere periode, så er du igen tilbage på sporet, og din tandlæger finder det forsvarligt kun at indkalde dig til tandeftersyn en gang om året, måske kun hvert andet år.

Samme variation vil kunne ses i forbindelse med mange medicinske sygdomme - sukkersyge, depressioner, mave-tarmlidelser.

Man ser også hos børn en ændring i deres risikoprofil. Specielt når barnet fælder sine mælkekindtænder, så er der mere, som tandlægen skal holde øje med og derfor vil barnet typisk komme tiere til tandlæge i denne periode af sit liv end i de år, hvor alt er roligt og stabilt.

Regelmæssig tandpleje er ikke ophørt. Regelmæssigheden er bare skiftende og individuel.

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
27.03.15
Opdateret
17.10.19
Link til denne side:
Andre sider under Undersøgelsesformer og farvekoder
 

 Kontakt

 
Region Sjællands Tandpleje
Ringstedgade 61
Indgang 33/33A(elevator)
4700 Næstved
Tlf: 58 52 49 88
EAN: 579 800 20 30 228

CVR: 2919 0658

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk