Søg
 

Tip til sundere tænder

Vidste du at, hvis du har en god mundhygiejne, behøver du ikke gå til tandlæge så ofte. Måske kan du nøjes med en undersøgelse hver 12. eller 15. måned. Spørg din tandlæge til råds!

Tandlægekampagne

Alle bør gå regelmæssigt til tandlæge for at få den optimale vejledning og behandling med henblik på at bevare et sundt tandsæt hele livet. Tænk på, at dine tænder ikke blot skal holde i 40 år, men snarere i 80 år, for vi bliver ældre og ældre.

Er du mellem 18 og 25 år, koster en tandlægeundersøgelse kun 85 kr.

Du har også selv mulighed for at forebygge og holde dine tænder sundere.

Følg 14 gode råd fra tandlægen

1. Børst tænderne grundigt morgen og aften med tandpasta med flour og brug tandtråd efter tandlægens anvisning.

2. Hvis du vil bevare et sundt tandsæt hele livet igennem, er det vigtigt, at du regelmæssigt går til tandlæge, så din tandlæge kan vejlede dig med hensyn til bedst mulig forebyggelse og hvor ofte, det er nødvendigt at gå til tandlæge.

3. Mange behøver kun at gå til tandlæge hver 12., 15. eller 18. måned. Spørg din tandlæge om, hvor god din tandsundhed er.

4. Hvis du har en god tandsundhed, behøver du ikke at få renset tænder eller taget røntgenbilleder, hver gang du er til undersøgelse hos din tandlæge.

5. Vælg en tandlæge, du har tillid til, for så er der størst chance for, at din tandsundhed bliver bedst mulig hele livet igennem.

6. Når du har børstet tænder, så spyt ud, men skyl ikke munden. Tænderne har godt af, at tandpastaen får lov til at blive siddende.

7. Om du bruger en almindelig tandbørste eller en elektrisk tandbørste er et temperamentsspørgsmål. De er lige gode, blot du anvender dem korrekt og omhyggeligt på alle flader. Din tandlæge kan vejlede dig om god børsteteknik.

8. Undgå alkohol og tobak. Indtagelse af alkohol og tobak kan nemlig medføre parodentose (tandkødsbetændelse), mundhulekræft og generelt give dårlig heling.

9. Undgå at småspise søde sager. Hvis det absolut skal være, så begræns slik, kage, sodavand og saftevand til en enkelt ugedag. Rigtig mange familier har indført fredagslik eller lørdagsguf for at begrænse børnenes indtag af søde sager på almindelige hverdage. 

10. Undgå saft og sodavand, der ikke alene kan give caries (huller i tænderne) men også ætse dine tænder.

11. Spis frugt - og skyl efter med masser af vand.

12. Undgå piercinger i munden, da de kan ødelægge emaljen, forårsage revner og derved give isninger.

13. Læberinge, som er populære hos nogle unge, kan få tandkødet til at trække sig tilbage, når metalringen gnaver. Det kan give sår på tandkødet og skader på emalje og tandhalse.

14. Sørg for, at dine børn får de gode tandplejevaner ind med modermælken, for forebyggelse er vejen frem.  Undgå sukkerholdige drikke i sutteflasken. Lige så snart den først tand bryder frem, skal der børstes. Du bør hjælpe dine børn med tandbørstningen til de er cirka 10 år

Du kan finde ​din tandlæge her

Læs om Tandpinevagten i Region Sjælland

Læs mere om tandpleje i Region Sjælland

 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
16.04.12
Opdateret
22.06.20
Link til denne side:
Andre sider under Forebyggelse
 

 Kontakt

 
Region Sjællands Tandpleje
Æblehaven 2
4200 Slagelse
Tlf: 58 52 49 88
EAN: 579 800 20 30 228

CVR: 2919 0658