Søg
 

Fødegangen: Afsnit i podcasten

Podcasten Fødegangen er i 7 afsnit. Få en introduktion til de forskellige afsnit i vores podcast til gravide her.

1. JORDEMODERBESØG

Anne skal have sit andet barn og er gravid i uge 30. Hun er ekstra opmærksom på livet i maven, fordi hun tidligere har haft en spontan abort.

I dag skal hun til et rutinemæssigt besøg hos sin jordemoder Katrine Hertz.  Episoden handler om, hvad man kan bruge sin jordemoder til i jordemoderkonsultationen og hvilke undersøgelser der bliver foretaget.

Hent og lyt til podcasten Fødegangen

Podcasten er tilgængelig følgende steder:
 
 
 

2. FØDEGANGEN

I dette afsnit kommer vi bag kulisserne på fødegangen. Vi hører, hvordan jordemødre og fødselslæger samarbejder med de fødende, og med hinanden, for at skabe de bedste fødsler, og hvordan fødegangen på Sjællands Universitetshospital har mere end halveret antallet af akutte kejsersnit hos førstegangsfødende. Før var det 11 procent, og nu er det 5 procent.

Hør jordemoder Ane Cecile Nordentoft og jordemoder Elsebeth Schack, samt fødselslæge Morten Lebech fortælle om arbejdet på fødegangen, og kom med til en morgenkonference, hvor personalet gennemgår døgnets fødende kvinder.

3. FØDSEL

Helle har 6 børn og Mikkel har 2. Nu skal de have deres første fælles barn sammen. Nr. 9 i flokken. De møder op på fødegangen med en forventning om, at det går hurtigt, men fødslen udvikler sig i en anden retning end forventet.

Kom med til fødslen og hør Helle, Mikkel og de to jordemødre Rikke Søborg Hansen og Nanna Kure fortælle undervejs frem mod et dejligt resultat.

4. KEJSERSNIT

Der bliver lavet over 400 kejsersnit om året på fødegangen. I dette afsnit følger vi Eirild og Dennis, der møder ind en tidlig morgen på hospitalet for at få deres andet barn ved et planlagt kejsersnit.

Læge Morten Lebech fortæller om kejsersnit, og vi er med, da han hjælper Eirilds og Dennis baby til verden.

5. AMNING

I den første spæde tid kæmper mange mødre med at få amningen i gang. På Sjællands Universitetshospital kan man få hjælp af en ammevejleder, som brænder for feltet.

Jordemoder Janne Larsen kaldes ammeguruen af sine kolleger og deler i dette afsnit ud af sin viden: Hvordan kommer man bedst i gang? Hvad skal man lægge mærke til ved babyen og brysterne?

Og hvad nu hvis amningen ikke går som forventet, eller du føler dig flov ved at amme offentligt?

6. PARTNERENS ROLLE

Man kan grine lidt af formuleringen om, at "vi har født", men ifølge de professionelle fra fødegangen er det ikke helt forkert at sige sådan. Partneren kan spille en vigtig rolle både i fødselsforberedelsen og under fødslen.

Her fortæller Mikkel og Helle om, hvordan de oplever og definerer partnerens rolle, og jordemoder Katrine Hertz, Elsebeth Schack og læge Morten Lebech fortæller om partnerens vigtige rolle set fra en professionel vinkel.

7. FØDSELSANGST

Engang var tanken om at føde så skræmmende og ulækker for Stine, at hun helt havde afskrevet at blive mor. Når hun så en gravid tænkte hun: "Stakkels dig!" Men så blev hun selv gravid.

Igennem samtaler og grundig forberedelse med jordemoder Nina Brændgaard, fik hun mod på at føde selv. Hør hendes fortælling her, og Nina Brændgaard fortæller om angsten for at føde, og hvordan man bedst kan forberede sig mentalt.

Hent og lyt til podcasten Fødegangen

Podcasten er tilgængelig følgende steder:
 
 
 

Produktion

Podcasten er produceret til fødegangen Sjællands Universitetshospital for Science Report. Musik af Morten Gorm, tilrettelæggelse og redigering af Stine Ellerbæk.

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
08.06.20
Opdateret
24.06.20
Link til denne side:

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk