Søg
 

Efter fødslen på sygehus

Region Sjælland tilbyder barselsophold og rådgivning til alle fødende. Alle nyfødte bliver også tilbudt hørescreening og screening for en række medfødte hormon- og stofskiftesygdomme samt for cystisk fibrose (PKU).


Vi tilbyder barselsophold til alle fødende.

Tiden på barselsafsnittet vil gå med at støtte og vejlede dig om:

  • Kontakten til dit barn. Med mindre der er specielle forhold der gør, at plejepersonalet foreslår andet, vil barnet være hos dig under hele indlæggelsesforløbet, så du hurtigt bliver fortrolig med barnets signaler
  • Komme godt i gang med amning. De fleste børn ammes, og hvert enkelt ammeforløb tager udgangspunkt i barnets behov
  • Pleje af barnet, herunder badning.

Efter udskrivning

Åben rådgivning
Op til 7 dage efter udskrivning har du mulighed for at henvende dig telefonisk og personligt til fødestedet døgnet rundt ved behov for hjælp eller rådgivning.

Udskrivning inden for 24 timer

Hvis du føder ambulant eller bliver udskrevet indenfor 24 timer efter fødslen, vil du blive tilbudt kontakt dagen efter udskrivningen. En jordemoder kontakter dig telefonisk og vil tilbyde råd og vejledning. Jordemoderen vurderer din og dit barns tilstand ud fra dine oplysninger.
 

Efterfødselssamtale
Alle kvinder, der føder i Region Sjælland, tilbydes en efterfødselssamtale.

Uanset om du er indlagt eller udskrevet, vil du blive tilbudt samtale med jordemoder inden for 2-3 dage efter fødslen. Ved denne samtale følger jordemoderen op på din og dit barns tilstand og du har mulighed for at drøfte fødslens forløb med jordemoderen.

Ved samtalen kan du også tale med jordemoderen om amning, eventuelle smerter eller gener efter fødslen, bækkenbundstræning, tilknytning til det nyfødte barn, forældreskab, sexliv og parforhold. Der er også mulighed for at tale om en eventuel næste graviditet, hvis du allerede gør dig tanker om det.

Hvis du har brug for en uddybende efterfødselssamtale, kan du aftale dette med jordemoderen. Du kan også på et senere tidspunkt henvende dig for at få en uddybende efterfødselssamtale.

I forbindelse med samtalen tilbydes PKU-blodprøve og hørescreening af dit barn.

Screening for stofskiftesygdomme (PKU)
Alle nyfødte bliver tilbudt screening for en række stofskiftesygdomme, dette foregår ved en blodprøve fra barnets hæl (PKU), der tages 48–72 timer efter fødslen. Hvis dit barn skal undersøges nærmere, vil du få besked fra Statens Serum Institut, hvor blodprøven er blevet analyseret.

Hørescreening
Alle nyfødte bliver tilbudt en hørescreening. Det er en høreundersøgelse, der foretages af en jordemoder sammen med PKU 48-72 timer efter fødslen.

Hørescreeningen viser, om dit nyfødte barn har en hørenedsættelse. Undersøgelsen er på ingen måde ubehagelig for barnet og du kan være til stede under hele undersøgelsen. I langt de fleste tilfælde får du svar med det samme.

Sundhedsplejerske
Fødeafdelingen sender besked til sundhedsplejerskerne i din kommune, når du har født. Du vil derefter blive kontaktet af sundhedsplejersken med henblik på at aftale en tid til første hjemmebesøg, som ligger inden for det 4.-5. døgn efter fødslen. ​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
28.04.15
Opdateret
15.08.22
Link til denne side:
Andre sider under Fødsel på sygehus

 

Fødeafdelinger i Region Sjælland

Holbæk Sygehus Gynækologisk/Obstetrisk afd.
Smedelundsgade 60
4300 Holbæk
Tlf.: 59 48 42 93
Fødeafdelingen på Holbæk Sygehus

Nykøbing F. Sygehus
Gynækologisk og obstetrisk afd.
Fjordvej 15
4800 Nykøbing F.
Tlf. 56 51 54 20
  
Slagelse Sygehus
Gynækologisk og obstetrisk afd.
Fælledvej 13
4200 Slagelse
Tlf. 58 55 36 52

Sjællands Universitetshospital, Roskilde
Gynækologisk/Obstetrisk afd.
Køgevej 7-13
4000 Roskilde
Tlf. 47 32 40 40

 


 

Kort over fødeafdelinger


 

Klik på kortet for stor version​​
 ​