Søg
 

Ursula Dieterich-Pedersen

​Ursula har et lille sanganlæg hjemme i stuen, hvor der øves på repertoiret i det lille ensemble, hun er vokalist i. Spændvidden går fra swingjazz til moderne improvisationsmusik.​​​

​Jazz’en blev hendes skæbne

Som ung tysk sygeplejerske bijobbede Ursula Dieterich i baren i en jazzklub i Hamborg. En dansk musiker kom forbi med sin bas. Bang, sagde det, så var hun verliebt. De blev gift, flyttede til Danmark, fik tre børn, og her 25 år efter kan Ursula nu også kalde sig dansk politiker.

  • Bopæl: Sorø
  • Parti: Enhedslisten
  • Født i 1966

Man skal være hurtig på tasterne for at følge med i Ursula Dieterich-Pedersens CV. Indfødt tysker fra Stuttgart, uddannet sygeplejerske, flere jobs i Tyskland og Holland, herunder også på en  skadestue i Hamborg, hvor hun bijobbede på en jazzbar - og forelskede sig i danske Jimmi, da han lagde vejen forbi med sin kontrabas.

Sangstuderende på konservatorium i Holland, mor til tre, nattevagt på psykiatrisk plejehjem, sygeplejerske på børneafdeling i Hvidovre, sygeplejerske på skadestue i Ringsted, vicechef  i Næstved Kommunes ældrepleje.

Voksenunderviser fra Haslev Seminarium, underviser på ungdomsskole, lærer på Sorø Friskole, kandidatgrad i pædagogisk antropologi fra Århus Universitet og i dag uddannelseskonsulent i Region Sjælland. Græsrodsarbejde, politisk engagement – og nu også medlem af Regionsrådet.

- Og det har været helt fantastisk at træde ind i den verden. Man møder nærmest et overflødighedshorn af tilbud om at få ny viden og udvikle sig gennem mødearrangementer og konferencer. Mulighederne er så mange, at det her i starten mest har handlet om at skabe sig et overblik, siger Ursula Dieterich-Pedersen.

Dus med kulturen

Samtidig med overblikket arbejder Ursula også på at blive dus med kulturen i det politiske arbejde, som med sine både skrevne og uskrevne spilleregler er anderledes end det græsrodsarbejde, som hendes politiske løbebane udspringer af.

- Det tager nok lidt tid endnu at lære den kultur at kende og at blive skarp på at gennemskue dagsordenerne og de bagvedliggende ting, men indtil nu har det hele været en stor, positiv oplevelse for mig som ny på den bane. Jeg oplever stor imødekommenhed fra alle sider, både fra embedsmænd og også fra politikere fra andre partier, og der er et samarbejdsklima i Regionsrådet, som hjælper en med information, sparring og gode råd.

Altid engageret

Ursula betegner sig selv som en græsrodspige, der altid har engageret sig i de samfund og miljøer, hun har befundet sig i. Lige fra elevrådsarbejde under opvæksten i Tyskland til kampen for at skabe liv i landsbyen, da familien boede i Holløse.

- Vi forsøgte at få et landsby-kontorfællesskab op at stå, noget i stil med de iværksættertilbud, man kender fra større byer, men vi løb ind i en modstand fra de etablerede politiske miljøer, som gjorde det til en kamp mod vindmøller.

- Her indså jeg, at hvis jeg virkelig ønskede at ændre på tingene og få indflydelse, var det nødvendigt selv at gå aktivt ind i politik. Jeg var ikke i tvivl om, at det så måtte blive for Enhedslisten, som jeg og min mand i forvejen havde været medlemmer af i mange år.

I første omgang blev Ursula opstillet til byrådsvalget i Næstved, men opnåede ikke valg. Det gjorde hun så ved Regionsvalget 2013, hvor Enhedslisten kom ind med fire medlemmer.

Jazz- og kirkesanger

Den store passion i fritiden er sangen, med jazzmusik som første prioritet, men også med et virke som kirkesanger ved Skelby-Gunderslev Kirke.

- Jo, jeg er da kristen, men jobbet skyldes i lige så høj grad et ønske om at holde min sang ved lige, erkender Ursula, hvis liv i sin tid tog en uventet drejning netop på grund af musikken og hangen til jazz. Den bragte Ursula og Jimmi (Roger Pedersen) sammen, og var på den måde indirekte med til at bringe hende til Danmark.

- Vi valgte med overlæg at bosætte os i Danmark, fordi der her er langt bedre muligheder for kvinderne for at udvikle sig, være aktive på arbejdsmarkedet og stadig have drømme på egne vegne, efter de har fået børn. Når jeg ser på mine ungdomsveninder i Tyskland, har de enten fravalgt at få børn til fordel for en erhvervskarriere, eller også går de hjemme, siger Ursula på sit – næsten – fejlfrie danske.

- Ha, ha, ja, det har været learning by doing. Jimmi og jeg blev gift den 1. august 1992, og vi havde hele tiden kommunikeret på engelsk. Dagen efter kørte vi over grænsen til Danmark, og så sagde Jimmi til mig, at nu var vi altså i Danmark, så nu skulle vi kun tale dansk sammen…


Ursula Dieterich-Pedersen er en af de få i Regionsrådet, der kender Region Sjælland helt indefra som ansat i virksomheden. Hun begyndte som uddannelseskonsulent i Psykiatrien, men hører i dag til i Center for Uddannelse og Kompetence (CUK) i Næstved.

Klik her, for Ursula Dieterich-Pedersens kontaktoplysninger.

Tekst og foto: Gert Ellegaard

Interviewet er fra maj 2014.​​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
06.06.14
Opdateret
28.05.18
Link til denne side: