Søg
 

Torben Haack

​Den standhaftige​

Torben Haack går ikke af vejen for en god diskussion, han opsøger den. Det har han gjort, siden han var i lære som klejnsmed og kæmpede for lærlingenes rettigheder. I dag er han pensionist, byrådsmedlem og medlem af regionsrådet og stadig klar til kamp, hvis det giver mening.  
 
  • P​arti: SF
  • Bopæl: Køge
  • Født: 1946  
DSC_0014 Torben Haack.jpg
Torben Haack siger om sig selv, at han er stædig og vedholdende, og så vælger han sine kampe. Det er nødvendigt for at opnå gode resultater. Uretfærdighed er altid en kamp værd.

Hvis du er med til møderne i Regionsrådet, vil du med mellemrum kunne opleve en ældre herre, der rejser sig op og taler frit fra leveren. Han går i kødet på sine modstandere fra de andre partier, og han fortsætter til han kommer igennem med det, han vil opnå.

- Vi har en diskussion, og jeg siger tingene, som de er, det, synes jeg, er mest fair. Efter mødet kan vi tale sammen uden problemer, vi er jo ikke fjender, vi har bare forskellige holdninger, når vi er til møde i Regionsrådet, siger Torben Haack. 
 
Han har trænet sine diskussionsever, siden han stod i lære som klejnsmed 1960’erne. Han blev valgt som faglig talsmand for lærlingene, fordi ingen andre ville. Han ville, fordi lærlingenes forhold var for dårlige, og det skulle der rettes op på. 
 
Kampen for gode arbejdsforhold gik ham i blodet, og som udlært smed med job på en byggeplads blev han valgt til tillidsrepræsentant. 
  
- Hvis man vil opnå noget, må man stå sammen. Kammeratskabet var meget vigtigt, og det havde de unge det med at glemme, og så var de lettere at udnytte for mester, siger han. 
 
Fik vores vilje
Han gik fra at være smed til fagforeningsmand for smedene i afdeling 2 med kontor i Næstved. Ud over løn og arbejdsforhold kæmpede han også for håndværket. Lærlingene skulle have en god uddannelse, og de unge, der bare drev rundt, skulle have en uddannelse for deres egen og samfundets skyld. 
 
Arbejdet med at få unge i gang med en uddannelse var noget, han for alvor gik ind i som formand for LOs lokalafdelingen i Køge i slutningen af 1970’erne. 

- Jeg gik til borgmesteren i Køge, Jørgen Jørgensen, og vi fik vores vilje hos ham. De andre partier blev godt nok lidt sure, men vi fandt en løsning på problemet, siger Torben Haack. 
 
Han kæmper stadigvæk for de ansatte. For eksempel synes han, at medarbejderne på sygehusene og i Region Sjællands organisation skal med på råd.

- Vi har et højt sygefravær, og det er noget skidt. Den eneste vej ud af det problem, som jeg ser det, er at tage medarbejderne med på råd. De kender løsningen, siger han. 

Efter 10 år i LO stoppede han og tog kørekort til lastbil. Han åbnede sit eget transportfirma. Til at begynde med kørte han med luftfragt til og fra lufthavnen i Kastrup. Hvis leverancen hos et firma ikke var klar, når han ankom, gik han bare ind på fabrikken og hjalp til.

- På den måde fik jeg mange gode forbindelse, som førte til flere opgaver. Jeg har nærmest kørt de nordiske lande og det meste af Europa tyndt, siger Torben Haack. 
 
Passe sit job og sige sin mening
Det blev til næsten 14 år bag rettet, inden han måtte stige ud af lastbilen og lade sig førtidspensionere på grund af sygdom i bugspytkirtlen. Han gik sygemeldt i mere end et år derhjemme i Køge, inden han begyndte at gå til møder i SF.

Torben Haack er begyndt på sin tredje periode som politiker. 12 år har han brugt i Køge Byråd. Og det er anden valgperiode i Regionsrådet. 
 
- På byggepladserne lærte jeg, at man skulle passe sit job og sige sin mening. Det er det, jeg stadigvæk gør, siger han. 
 
Han nøjes dog ikke helt med bare at passe sit job og sige sin mening. Han gør også en indsats for at fremme næste generation af politikere i SF. Han har for eksempel være med til at forme Jakob Marc, der sidder i Folketinget.
 
- Han er er meget dygtig til at holde styr på tal og har formet sig til at være en rigtig dygtig politiker, siger Torben Haack. 
 
DSC_0001 Torben Haack.jpgTorben Haack foran sit drivhus, som han bruger meget tid i, når der er sæson for pasning og pleje af især tomatplanter. 

Hvis helbredet tillader det, stiller Torben Haack op til byrådet og Regionsrådet igen om to år, men det bliver med en betingelse om, at han skal have et føl. 

- Min arvtager skal med, så jeg kan gøre vedkommende klar til at tage over efter et par år, for så må jeg vist have gjort min pligt, siger han. 

Tilværelsen har også budt på andet end politik og arbejde. Der har været tid til at spille fodbold på talenthold i Hvidovre. Han har også spillet håndbold i 3. division og være træner for ungdomshold.

- Jeg synes, det var vigtigt at lære dem om værdien af kammeratskab og om at holde sammen, siger han. 

Håndbold
Håndbold bruger han stadig meget tid på. To børnebørn har overtaget interessen, og Torben Haack benytter enhver chance for at komme ud og se dem spille. Han kører gerne til Jylland på den konto. 
 
- Det er dejligt at se dem spille og se, at de lærer noget af at være aktive sammen med andre, siger han. 

Det betyder også, at familien altid har noget at tale om, når børn, børnebørn og kærester kommer på besøg i Køge. Ikke at der nogensinde mangler noget at tale om – en familiesammenkomst hos Torben og hans kone kunne til tider forveksles med en byggeplads, hvor meningerne går højt. 

- Vi har altid gang i en diskussion, og vi siger vores meninger klart og tydeligt. Og det kan godt være lidt overraskende, når der kommer nye personer ind i familien, siger Torben Haack. 

Torben Haack er til den type politik, der foregår tæt på borgeren, fordi det er dem og deres liv, som politik handler om. Derfor er både Axel Larsen og Anker Jørgensen hans forbilleder. 
 
- Anker Jørgensen var nede på jorden, han opførte sig ikke som om, han var hævet over borgerne, det kan jeg godt lide, siger han.  
 
Det er også nede ved jorden, Torben Haack kæmper sin måske sidste kamp. Kampen gælder en renovering af Østbanen, der er en transportnerve for pendlere fra Faxe Ladeplads og Rødvig mod Køge.

- Det er simpelthen for dårligt, at alle de borgere, der er afhængige af Østbanen, bliver ladt i stikken. Jeg giver ikke op, før der kommer penge til nye skinner, siger SF-politikeren.   

Tekst og foto: Bo Aagaard Simonsen

Interviewt er fra 2019

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
07.01.20
Opdateret
02.02.21
Link til denne side: