Søg
 

Nicolai Nicolaisen

​På Orø, hvor Nicolai Nicolaisen bor, er man tæt på naturen, og med en have, der nærmest går ud i havet, er han en af dem, der er allertættest på.​

Med vand til begge sider

Nicolai Nicolaisen ved godt, hvad det vil sige at bo i et lille samfund, og hvad det betyder for yderområderne, hvis man flytter al aktivitet til de store byer. Han bor nemlig på Orø ved Holbæk.

  • Parti: Socialdemokratiet
  • Født i 1944
  • Bopæl: Orø

Nicolai Nicolaisen holder meget af livet på Orø og i særdeleshed af naturen og dyrelivet på den lille ø i Isefjorden.

- Jeg bor et sted med udsigt til vand på begge sider. Jeg elsker lyden af havet og fuglene, siger han. Han har boet på øen siden 1987. I dag sammen med sin russiske kone Olga, som han giftede sig med i sommeren 2013.

- Det kom lidt bag på mig, da hun helt frivilligt sagde, at hun gerne ville bo på Orø. Jeg var ellers indstillet på at flytte til Holbæk. Hun kommer fra den store, fantastiske by Sankt Petersborg, men foretrækker ligesom jeg det rolige liv på Orø med stor natur, højt til himlen – og alligevel tæt på det hele. Det tager jo kun en god time at komme ind til Rådhuspladsen i København.

Rindt i regionen
- Min kone er meget vidende om malerkunst, arkitektur og historie, også den danske, som hun kender så godt, at jeg flere gange er blevet ret overrasket over hendes viden. Også på de områder har vi fælles interesser, og vores ægteskab har betydet, at jeg har ”genopdaget” Danmark og alle de skønne steder, vi har så mange af i Region Sjælland.

- Det gælder også vores attraktioner, som vi tager rundt og besøger: Møns Klint, Sorø Kunstmuseum og Andelslandsbyen Nyvang, for nu bare at nævne nogle af dem, fortæller Orø-politikeren, der stort set hver dag bruger en af de to færger til Sjælland. Det er nødvendigt, når man har så mange møder i kalenderen, som han har, og alle aktiviteter stort set finder sted på Sjælland.

Glem ikke yderområderne
Netop yderområderne er blandt Nicolai Nicolaisens fokusområder som politiker.

- Jeg ser det som et demokratisk problem, at beslutninger om placering af for eksempel uddannelsesinstitutioner i stigende grad træffes centralt, helt uden om yderområderne, som mister indflydelse. Det er med til at affolke disse områder, at man på den måde fjerner ansvaret fra de borgere, der bor her.

- Uddannelsesstederne skal efter min mening ligge dér, hvor borgerne er, lyder det fra Nicolai Nicolaisen, der har været med i amts- og regionsrådsarbejdet i tilsammen 17 år.

- En af de største udfordringer i Region Sjælland er at sikre, at flere får en uddannelse, og her kan jeg eksempelvis pege på etableringen af Nordvestsjællands HF og VUC samt, ikke mindst, EUC Nordvestsjælland som velfungerende institutioner med en god beliggenhed i forhold til yderområderne. Det er ting som dem, der er med til at drive en god udvikling også i disse geografier.

Det bedste sygehus
Holbæk Sygehus er et andet eksempel, som Nicolai Nicolaisen gerne henviser til, når debatten handler om de gode ting i Region Sjælland. Han er stolt af, hvordan Holbæk Sygehus har udviklet sig i den tid, han har været med i politik.

- Sygehuset har været i front på en række områder som akutafdeling, børneafdeling, geriatrisk afdeling og så videre, og Holbæk er også førende inden for fertilitetsbehandlingen. Jeg har personligt oplevet, hvordan gejsten og viljen hos både medarbejdere og ledelse har været med til at skabe et sygehus, der i dag for mig at se er det bedste sygehus i Region Sjælland. Ikke det største, men altså det bedste, også skabt ved hjælp af den rettidige omhu, der til stadighed findes her.

 

Nicolai Nicolaisen nyder hver dag udsigten fra sin stue ud over Isefjorden. Kikkerten har i øvrigt en helt speciel historie, for den er produceret til den tyske besættelsesmagt under krigen, men endte i familiens eje som tak for lidt medmenneskelighed, da de tyske soldater efter kapitulationen gik den lange vej hjem til fods.​

Tid til familien
I fritiden fylder Nicolaisen sin kalender ud med familien, der blandt andet tæller to voksne børn og flere børnebørn, med naturoplevelser, vennerne, litteraturen og de ting, der i øvrigt optager ham i samfundet. I lokalmiljøet på Orø er han også aktiv på flere fronter, blandt andet som formand for grundejerforeningen og som medlem af et lokalt kodriverlaug, som indebærer et kig til dyrene flere gange om ugen.

Og så er han begyndt at gå til folkedans sammen med Olga: - Hun er god, men jeg danser mere som en sæk kartofler. Det ødelægger dog ikke fornøjelsen for nogen. De mere rutinerede tager sig godt af mig og hjælper mig til at komme lidt videre alligevel…

Et alsidigt virke, såvel politisk som privat, og det med alsidigheden har i øvrigt været et gennemgående element i Nicolai Nicolaisen liv. Han er både uddannet finmekaniker og folkeskolelærer, han har arbejdet som vice- og skoleinspektør, og undervejs blev der også plads til en karriere på et forlag.

I dag kalder han sig selv for pensionist og regionspolitiker.

Klik her, for Nicolai Nicolaisens kontaktoplysninger.

Tekst: Ulla Grundtvig Brask og Gert Ellegaard

Foto: Gert Ellegaard

Interviewet er fra maj 2014 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
11.08.14
Opdateret
02.02.21
Link til denne side: