Søg
 

Bruno Jerup

​Bruno Jerup har altid holdt af at læse, og allerede i sit første gymnasieår læste han ”Das Kapital” af Karl Marx. Her er det dog en bog om grundstoffer, han sidder med i sit hjem i Gelsted.

​Rensede fisk på akkord som 13-årig

Hvis man vækker Bruno Jerup om natten og spørger, hvor han er fra, lyder svaret: - Jeg er skawbo!

  • Bopæl: Gelsted
  • Parti: Enhedslisten
  • Født i 1957

Fysik, matematik, politik. Det lyder som en remse a la stativ, stakit, kasket, men er i virkeligheden den korte version af Bruno Jerups liv. Veteranen fra Enhedslisten, som var med i det første Regionsråd, men manglede 61 stemmer for at blive genvalgt, og som nu har gjort comeback efter fire år udenfor.

- Ved forrige valg lå vi til at kunne beholde pladsen, lige indtil sidste afstemningssted var talt op. Det var frustrerende, fordi vi mente at have gjort det godt, og det var naturligvis ærgerligt som spidskandidat at miste pladsen til allersidst, men så var det dog heller ikke værre, lyder det fra Bruno Jerup, som i dag kan profitere af erfaringerne fra første periode i rådet.

- Jeg har allerede noteret flere forskelle. Dengang var Region Sjælland inde i en opbygningsfase, i dag er rammerne mere faste. Alligevel er flere politiske diskussioner i princippet en gentagelse, for eksempel debatter om udbud kontra hjemtagninger, hvor Enhedslisten naturligvis er for hjemtagning af demokratiske og økonomiske grunde.

Politisk kampplads
Netop debatterne har Bruno Jerup intet imod:

- Som jeg har oplevet det, også i den periode, hvor jeg fulgte med på afstand via medierne og regionens hjemmeside, kan det efterlade det billede, at alle er enige om beslutningerne. Det er ikke den måde, man gør Regionsrådet til en politisk faktor for de borgere, der bor i regionen.

- Rådet skal være en politisk kampplads, og uenighederne skal også fremgå udadtil. Jeg håber at bidrage til at få markeret de politiske forskelle, hvilket naturligvis ikke skal forstås som et fasttømret princip om at stemme imod bare for at stemme imod!

- Regionerne skal ikke være en ren administrativ enhed. Politik er vigtig, selvom det er besværligt for administrationen.

Ungdomsår i Skagen
Selvom det er efterhånden mange år siden, Bruno Jerup forlod sin barndoms- og ungdomsby Skagen for at læse i Århus, har han mange minder fra dengang.

For eksempel, at han fik sit første job som 12-årig på havnen med at lappe fiskekasser, og året efter rensede han fisk, primært rødspætter, på akkord – og tjente mange penge!

- Jeg var god til det, det bliver man ofte, når man lærer noget i så ung en alder. Jeg tjente 3-4 gange den almindelige timeløn på havnen dengang.

Hurtigt fik unge Bruno mere ansvar på fritidsjobbet og tog imod fiskerne, når de landede deres fangster. Det betød også, at han skulle køre med truck, som 13-årig!

 - Det var jo nok ikke gået i dag, men det var altså andre tider dengang, griner Bruno Jerup, som stadig har så meget Skagen i sig, at han siger ”skawbo”, hvis man vækker ham om natten og spørger, hvad han er.

Gymnasielærer
I skolen fandt Bruno fysik og matematik spændende, men interesserede sig fagligt for alle områder: historie, filosofi, samfundsfag, dansk og sprog. Efter gymnasiet fortsatte  han  på Århus universitetet med at læse fysik og matematik, for i dag selv at undervise i fagene på Københavns Åbne Gymnasium.

- Jeg kan godt lide at undervise, og heldigvis er der stadig en del unge, der også tænder på fysik og matematik.​

Med fra Enhedslistens start
Den politiske interesse blev vakt allerede i gymnasietiden, hvor Bruno Jerup meldte sig ind i DKP. På universitet blev han blandt andet formand for Studenterrådet, og da Enhedslisten kom til i 1989-90, var han med fra starten.

- Jeg har siddet i hovedbestyrelsen lige siden, og jeg har været med til at udforme partiets program og vedtægter fra den allerførste start.

Ved valget i 1994 blev Bruno Jerup valgt til den første folketinggruppe for Enhedslisten.

Ved alle valg, uanset niveau, har man kunnet sætte kryds ud for Bruno Jerup. Han er i øvrigt partiets førstesuppleant for de to valgte repræsentanter fra Enhedslisten i Folketinget fra Region Sjælland i dag.

 

De fleste kender formentlig den konstruktion, som Bruno Jerup sidder med her. Der er nok færre, som ved, at den hedder ”Newtons vugge”, og at det skyldes den såkaldte impulsbevarelse, at kuglerne bliver ved med at svinge mod hinanden i et godt stykke tid, når man løfter og slipper den yderste.

Klik her, for Bruno Jerups kontaktoplysninger.

Tekst og foto: Gert Ellegaard

Interviewet er fra februar 2014

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
02.05.14
Opdateret
18.01.22
Link til denne side: